I kölvattnet av FRA-lagen – en kort novell

– Här osar oliktänkande! utropar inspektör Åhl. Kan det möjligen vara medborgare #1245:29A3 vi är på spåren? Jag har undersökt honom förr, djävligt skum typ – han hade inte ens någon tv. Typiskt misstänkt beteende om du frågar mig. – Ja, svarar konstapel Gök, eller också är det medborgare #1245:28B4 från sektor 67:K – det som kallades Eslöv en gång i tiden. Efter fyra timmars idogt letande hittar Gök plötsligt något mycket misstänkt. – Aha! ropar Gök. Spår av ...– Här osar oliktänkande! utropar inspektör Åhl. Kan det möjligen vara medborgare #1245:29A3 vi är på spåren? Jag har undersökt honom förr, djävligt skum typ – han hade inte ens någon tv. Typiskt misstänkt beteende om du frågar mig.

– Ja, svarar konstapel Gök, eller också är det medborgare #1245:28B4 från sektor 67:K – det som kallades Eslöv en gång i tiden.

Efter fyra timmars idogt letande hittar Gök plötsligt något mycket misstänkt.

– Aha! ropar Gök. Spår av livsmedel utan vare sig färgämnen eller neurotoxiner!

– Uppenbart kriminellt! bifaller Åhl. Nu bör vi inte vara långt ifrån att kunna sätta dit det där kräket. Ännu en syndabock skulle sitta riktigt fint. Jag minns den gamla hederliga FRA-lagen – den var minsann bara början, he-he!

– Så det var först då man kunde hålla koll på folk? frågar konstapel Iller försynt.

– Pah, det gjorde vi hela tiden, långt innan dess! säger Åhl.

– Ja, just det, ja, säger Iller. Det där talet om frihet och lite sådant, som höll folk i schack. Riktigt smart det där.

– Precis! myser Åhl. Du kan din historia. De som visste att frihetstramset inte skulle fungera ändå och bara var retorik, de fick vi tyst på ganska snabbt. Det var ju bara för oss att kalla dem frihetsberövare eller diktatorer eller liknande, så vann vi folkmängdens sympatier direkt. Eller hur, Gök?

– Jo, visst var det så. Stackars dumbommar. Nåväl, de hade ju ena riktigt fina utopiska tankar där om friheten och allt.

– Ja, visst, säger Åhl. Men du vet, utopier är bräckliga drömmar – om det inte är någon som håller koll på att de där idealen upprätthålls, precis som vi gör nu, då är det ju ingen utopi längre. Vad konstigt det skulle ha sett ut annars, ha-ha!

– Inspektörn! ropar Iller plötsligt. Jag har hittat den misstänkte! Han gömmer sig i ett hål i väggen.

– Hu! tjuter Gök. Det riktigt stinker av livskvalitet därifrån, fy för den lede! Måste vara #1245:29A3.

– Äntligen är han fast! menar Åhl. Nu är min pension så gott som säkrad. Det blir till att fira ikväll, mina herrar!

Så fick medborgare #1245:29A3 livstids fängelse för oliktänkande och hans ansikte syntes på alla tv-kanaler och i tv-sofforna uschade man och spottade och fräste av avsky inför frihetsberövaren.