Julkalenderklassiker #1

Sunes Jul Det vore snudd på idioti att kladda ihop en artikel om julkalendrar utan att nämna Sunes Jul – kanske den allra roligaste julkalendern genom tiderna. Sunes Jul sändes för första gången 1991 och är skriven av barnboksförfattarna Anders Jacobsson och Sören Olsson. För er som inte riktigt hade åldern inne när det begav sig handlar den om Sunes något dysfunktionella familj och deras förberedelser inför julen. Familjen består av den slarviga mamma Karin, den bittra sys...

Sunes Jul

Det vore snudd på idioti att kladda ihop en artikel om julkalendrar utan att nämna Sunes Jul - kanske den allra roligaste julkalendern genom tiderna.

Sunes Jul sändes för första gången 1991 och är skriven av barnboksförfattarna Anders Jacobsson och Sören Olsson. För er som inte riktigt hade åldern inne när det begav sig handlar den om Sunes något dysfunktionella familj och deras förberedelser inför julen. Familjen består av den slarviga mamma Karin, den bittra syster Anna, den bråkige lillebror Håkan, samt den förvirrade huvudkaraktären Sune. Sist men inte minst har vi seriens stora behållning, pappa Rudolf, som ständigt rör sig på gränsen till ett totalt psykiskt sammanbrott.

Det ser man inte minst i ett av mina favoritklipp från serien som du kan trycka igång nedan. (Frågan är om det idag skulle fungera att sända ett barnprogram med så här mycket svordomar.)
Och blev du inte mätt på detta relativt okristna klipp så kör vi en hel episod. Här ska det ordnas pulkatävling, men pappa Rudolf upptäcker en pulkateknik som visar sig vara lite för effektiv …
Klasses julkalender

Klasses Julkalender sändes året efter Sunes, 1992, och var till skillnad från den föregående en lärorik, stillsam och gemytlig liten julkalender. Den kretsar kring Klasse Möllberg och hans vänner som av någon anledning bosatt sig i Sveriges högsta gran. Där tillbringar de dagarna med att sjunga, spela gitarr, hitta på julrim, pynta stugan och dela ut snögubbepokaler.

Bland tre av Klasses mer minnesvärda vänner hittar vi tomtenissen Nisse som bor uppe på loftet och sköter lucköppningen, Klasse Kock som lagar julmat, samt hemlige Arne som tipsar om olika hyss man kan terrorisera sina syskon med.

Så här såg introt ut, och du hör själv hur man ackompanjerad av den stillsamma musiken vaggas in i det väldigt låga och mysiga tempot. Klasse själv bär dagen till ära den fulaste skjorta som någonsin har visats i svensk television.