Julsnack med fem UM:are

Hej Uppenbar! I Love Cheesypoofs Hej I Love Cheesypoofs! Som barn får man ju alltid höra sagan om tomten, tomtemor och alla nissar. Men tror du på tomten? Nej, jag tror inte på tomten. Vad tror du om tomte-mysteriet då?Tomten är ju egentligen inte riktigt påhittad, såvitt man vet, utan Sankt Nicolaus ska ju tydligen ha funnits. Sen att han är modifierad är ju en sak, det är till stor del Coca Colas förtjänst. Men grundtanken med honom är nog att uppmuntra givmildhet. Vilka är dina...

Hej Uppenbar!

Uppenbar
Först och främst, vad tycker du om julen egentligen?
Jag tycker att julen är en mysig familjehögtid som behövs för att lyfta humöret under vinterhalvåret men nu under de senaste åren har den blivit alldeles för kommersiell med julklappshetsen. Men jag gillar mysfaktorn.

På tal om hets kring julen, varför tror du att det är så mycket hets runt julen nu för tiden?
Det blir stor press på att julen ska vara perfekt. Julklapparna ska vara dyra, perfekt och noga utvalda. Huset och trädgården ska pyntas så juligt och spännande som möjligt, det blir nästan som en tävling mellan familjerna.

Tror du att hetsen förstör själva tanken kring julen, att den förstör julkänslan?
Ja, lite grann. Det blir alltfler måsten istället för att man uppskattar tanken bakom. Förut räckte det med en liten julklapp för att barnen skulle bli glada, nu fokuserar de på antalet och hur dyra paketen är. Jättesynd tycker jag.

Det verkar som att det är en av de sämsta sakerna med julen enligt dig, men vad tycker du är det bästa med julen då?
GODISET! Att bara sitta och mysa med mycket kläder på sig, lyssna på julsånger och bara vara sig själv. Julen är en av de få tidpunkter då folk faktiskt tillåter sig själva att slappna av. Det är väldigt fridfullt.

Vilket julgodis är det godaste?
Egentligen så finns det få saker som slår pepparkaksdeg (varför är degen så mycket godare än kakorna?). Sen är naturligtvis knäcken väldigt god också. Mums.

Slutligen, vilken är den bästa julkalendern genom tiderna?
Mysteriet på Greveholm som sändes 1996. Det är ett svårt val att välja mellan den och Pelle Svanslös.

I Love Cheesypoofs
I Love Cheesypoofs
Hej I Love Cheesypoofs!

Som barn får man ju alltid höra sagan om tomten, tomtemor och alla nissar. Men tror du på tomten?
Nej, jag tror inte på tomten.

Vad tror du om tomte-mysteriet då?
Tomten är ju egentligen inte riktigt påhittad, såvitt man vet, utan Sankt Nicolaus ska ju tydligen ha funnits. Sen att han är modifierad är ju en sak, det är till stor del Coca Colas förtjänst. Men grundtanken med honom är nog att uppmuntra givmildhet.

Vilka är dina favoriter på julbordet?
Jag är väldigt förtjust i sill och Janssons frestelse, så det får nog räknas som mina favoriträtter.

Jag har personligen aldrig sett charmen i sill, vad är det som gör det så gott?
Jag tror att sill är en sån sak som man antingen tycker är gott eller äckligt. Jag antar att det är det sura och salta som faller mig i smaken, men det är svårt att säga varför det är gott, det bara är det helt enkelt.

Vad är det bästa med julen?
Det bästa med julen är nog maten. Det beror väl till stor del på att jag älskar mat, men det känns även som att det är då man faktiskt är som mest social, och det är ju trevligt ibland.

I Love Lucy
I Love Lucy
Hej I Love Lucy!

Låt oss starta med att fråga vad du tycker är den ideala julklappen 2008?
Oj, vad svårt. Jag tycker nog att i år är det presenter som gör att man ger pengar till välgörenheter när man köper dem, till exempel Röda korset.

Vad är viktigast när man köper en julklapp?
Att man har lagt lite tanke bakom det, tror jag.

När man hör äldre prata om julen hör man ofta att förr i tiden räckte det med att ge en någorlunda liten present till barnen och de blev jätteglada över det, men att nu i det moderna samhället vill barnen ha perfekta och dyra julklappar. Varför tror du att det har blivit så?
Tror det har med ekonomin att göra, att man tjänar mer pengar numera.
Sen är det väl också hur företag numera har säljande reklam direkt till barn. Det finns helt enkelt mer att köpa åt barn och föräldrar vill inte vara "dåliga" och ge för lite.

Vad är det mysigaste med julen?
Att man träffar hela släkten, maten, alla levande ljus och färgerna.

Violine
Violine
Hej Violine!

Det svenska julbordet består ju utav oändligt många rätter, men vilka är dina favoriter egentligen?
Egentligen så är ju det en väldigt svår fråga. Enligt mig är allt på julbordet svingott. Men när vi firar jul här nere i Skåne brukar min farmor laga ål, det är det enda som inte är gott.

Men finns det något som får det att vattnas lite extra i munnen?
Innan jag slutade äta kött så var det godaste farmors hemmagjorda köttbullar, de var läskigt mycket godare än de som finns att köpa i affären.

Tycker du att det finns ett bra utbud av mat för vegetarianer under julen?
Jag och min mamma har i veckan suttit och letat rätt på en massa roliga vegetariska julmatsrecept så det kommer nog inte bli så stor skillnad egentligen.

Dela med dig av ett julminne!
Inget som är direkt mycket starkare än något annat tror jag, kanske det året då jag var jultomte, det var hur varmt som helst men sen så kom min kusin och kramade mig och sa att jag var bäst i världen. Hon menade väl tomten men det var så gulligt.

På tal om tomten, tror du på honom?
Nej, lite synd. Det hade varit mysigt om han fanns.

Slutligen, vilken är den bästa jullåten?
Jag och min lillasyster brukar gå runt och sjunga på ”Tänd ett ljus” en massa runt juletiden. Vet inte om det är den bästa, men det är den för oss!

davvelito
davvelito
Hej davvelito!

Gör ni något speciellt på ditt jobb nu när det är jul?
Jadå, imorgon blir det luciatåg. De anställda har fått en julklapp, ett häfte med massa rabatter. Sen kommer det även att bli julbord och vi har ju självklart pyntat arbetsrummet.

På tal om julbord, vilka rätter är dina favoriter?
Under julen består min tallrik alltid av kött. Massor med julskinka, köttbullar, en del prinskorvar, revbensspjäll och lax. Lite Janssons Frestelse om det inte är ansjovis och lite rödbetssallad.

En riktig köttätare! Men den största av alla frågorna är ju självklart, brukar du hjälpa till att laga något?
Nej, faktiskt inte. Jag hjälper till på julafton, dukar, tar fram bröd och vice versa. Mamma brukar göra köttbullarna dagarna innan samt den andra maten, så det brukar vara rätt lugnt. Julskinkan kokas och griljeras alltid den 23 och proväts på kvällen. Jag hjälper mer till med granen, att göra knäcken som vi alltid gör och sådana grejer.

Ni verkar vara en familj som har ordning på grejerna. Jag får intrycket av att du tycker att julen är en mysig och lugn helg, har jag rätt?
Julen är mysig och lugn, förutom på juldagen då det är utgång med kompisar. Men vi brukar bara fira med familjen och morfar, ibland blir det med kusinerna också.

Brukar det hända något speciellt ute när man går ut och festar på juldagen?
Nej inte egentligen, men jag har lärt mig att man går ut på juldagen med gamla kompisar som bor i andra städer och så vidare om man exempelvis jobbar, pluggar eller ligger i lumpen. Så det är lite som ett kärt återseende.

Berätta om något julminne!
Jag kommer faktiskt inte på något direkt sådär, alla jular är bara härliga och mysiga. Men det som är mest speciellt för mig är julskinkan, kokningen, griljeringen och provsmakandet den 23. Jag har stått bänkad vid första skivningen av julskinkan i alla år. Sen minns jag även min besvikelse när de inte visade "Svensson Svensson" förra julen.

Jag antar att du brukar sitta och kolla på Kalle Anka kl 15 på julafton?
Jag sitter i soffan och är social. Vi brukar ha det på i bakgrunden, så man ser på vissa delar.