Lista: Tidernas bästa julkalendrar

NISSENE PÅ LÅVENÅr 2001 översvämmades TV-tablåerna av dokusåpor. Det var guppande täcken i Big Brother, vuxenmobbing i Expedition Robinson och kärlekstörstande i The Bachelor. Mitt i all denna c-kändishysteri svepte den norska julkalendern Nissene på låven in som en välbehövlig parodi på det rådande dokusåpeklimatet. I den numera klassiska julkalendern samlades 24 personer på ett loft den första december – alla med målet att stanna kvar ända till julafton och kila hem med...

NISSENE PÅ LÅVEN
År 2001 översvämmades TV-tablåerna av dokusåpor. Det var guppande täcken i Big Brother, vuxenmobbing i Expedition Robinson och kärlekstörstande i The Bachelor. Mitt i all denna c-kändishysteri svepte den norska julkalendern Nissene på låven in som en välbehövlig parodi på det rådande dokusåpeklimatet.

I den numera klassiska julkalendern samlades 24 personer på ett loft den första december – alla med målet att stanna kvar ända till julafton och kila hem med den stora julklappssäcken innehållandes en miljon norska kronor. Varje avsnitt var sprängfyllt av kreativa tävlingsmoment, briljanta intriger och minnesvärda citat. "Jag har gjort många Toarulle-gubbar genom åren men jag har aldrig fått sån god feedback. Det känns härligt" och "Det är inte roligt när folk fastnar i skorstenar, det har jag då aldrig tyckt" är bland de mest minnesvärda – båda signerade den 36-årige oskulden Asbjörn Brekke, spelad av kalenderns genialiske upphovsman Espen Eckbo.
I år gjorde dessutom tomtarna storstilad comeback i Nissene over skog og hei (Eller Expedition: Julklapp, som någon tomte på Kanal5 döpte om det till. Och även om det inte når samma höjder som Nissene på låven så är det väl värt att kika in på Kanal5 Play!

JULENS HJÄLTAR
1999 handlade julkalendern om julgransprydnader, bland annat en julstjärna (spelad av Kim Anderzon) och den mycket dystra pepparkakan Peppis (Tomas Bolme), som av misstag hamnar i ett soprum. Genom hela kalendern fick vi följa dekorationernas kamp att komma hem till sin familj, med hjälp av en julhund (Jonas Karlsson) och det är inte alltid så lätt som det låter. De måste ta sig förbi stora vägen och undvika att hamna i klorna hos julhataren Vaktis, men framförallt flytta på sig innan hemska tuggen (sopbil) kommer och tar dem. Hallå, julgranspynt i människostorlek och Jonas Karlsson i gosedjurshunddräkt? Det kan inte annat än bli bra.
MYSTERIET PÅ GREVEHOLM
När någon eller något har allt är det helt självklart att populariteten är ett faktum. Greveholm är ett tydligt, oförglömligt bevis. Den är en blandning av fantasi och verklighet, staden och landet, barnslighet och tonårstankar. Den har en tidning, och oräkneliga andra prylar, som svävar. En mamma som predikar om att vårda tänderna och en pappa som förklarar att synvinkel och ögonmått inte är namnet på några faktiska verktyg. Som titeln avslöjar är den ett mysterium och den är spännande på så många plan att det inte spelar någon roll hur många gånger den ses. Spänningen sitter kvar där lika orubbligt ändå.
PELLE SVANSLÖS
Pelle Svanslös sändes 1997 och var baserad på Gösta Knutssons böcker om familjekatten som saknade svans. En kalender som var rolig för både stora och små, och som jag ger mer än tre strömmingar i betyg (inte bara för att några av katterna hade maskindrivna svansar).
Kalendern börjar med att Pelle ramlar nerför ett stuprör och hamnar i Åsgränd, ett ställe han aldrig har varit på förut. Där blir han presenterad för resten av stadens invånare: den elake katten Måns och hans, inte så jätteintelligenta, efterföljare Bill och Bull, hunden Pettersson och sedan även för den undersköna katten Maja Gräddnos.

I rollistan kunde vi bland andra hitta Björn Kjellman som Pelle, Peter Harrysson som Pettersson, Cecilia Ljung som Maja Gräddnos.
OIOIOI.SE
En gång snöade det. Det var vitsen.

Den gamle fossilen Ingvar Oldsberg kan lägga ner. Landets bästa ordvitsar kommer från Skåne! I inte mindre än åtta år har gänget bakom oioioi.se serverat sin geniala bildkalender. Stundtals har det varit mer krystat än på en förlossningsklinik, det förnekar nog ingen, men att år efter år kunna leverera en ny kreativ kalender är inget annat än imponerande. På julafton blir det dessutom extra mycket godis, då tidigare kalendrar traditionsenligt läggs ut igen!


SUNES JUL
Sunes Jul, som av många anses vara den allra roligaste julkalendern genom tiderna, sändes för första gången 1991 och är skriven av barnboksförfattarna Anders Jacobsson och Sören Olsson. För er som inte riktigt hade åldern inne när det begav sig handlar den om Sunes något dysfunktionella familj och deras förberedelser inför julen. Familjen består av den slarviga mamma Karin, den bittra syster Anna, den bråkige lillebror Håkan, samt den förvirrade huvudkaraktären Sune. Sist men inte minst har vi seriens stora behållning, pappa Rudolf, som ständigt rör sig på gränsen till ett totalt psykiskt sammanbrott.

Hans något bristande mentala hälsa ser man spår av i klippet du kan trycka igång här nedan. Frågan är om det idag skulle fungera att sända ett barnprogram med så här mycket svordomar.(Listan är sammanställd av Amy Karlsson, Jessica Ly, Ida Nielsen, André Vifot Haas och Erik Nahlén.)

Vilken är din favoritkalender?