Lista: Världens bästa kärlekssoundtrack

1. Anyone else but you – Ellen Page och Michael Cera (Juno)Ah, ljuvliga Juno. Den här lilla låten ringar in all den värme och humor som gjort filmen så omtyckt, och man älskar ju slutscenen när de unga nördiga tu serenerar varandra med fantastiska formuleringar. Eller vad sägs om ”We sure are cute for two ugly people”?Utslag på tårskalan: 2 2. He was a friend of mine – Willie Nelson (Brokeback Mountain)Brokeback Mountain är en film som stannar tiden. Jag satt ensam i m...

1. Anyone else but you - Ellen Page och Michael Cera (Juno)
Ah, ljuvliga Juno. Den här lilla låten ringar in all den värme och humor som gjort filmen så omtyckt, och man älskar ju slutscenen när de unga nördiga tu serenerar varandra med fantastiska formuleringar. Eller vad sägs om ”We sure are cute for two ugly people”?
Utslag på tårskalan: 22. He was a friend of mine - Willie Nelson (Brokeback Mountain)
Brokeback Mountain är en film som stannar tiden. Jag satt ensam i mitt rum och såg den en sommarnatt, och andades knappt under de dryga två timmar som vi får följa Jack och Ennis öde i 60-talets Västern. Först när den här låten kom i eftertexterna föll mina första tårar, och sen grät jag i säkert tio minuter efter att den klingat ut. Texten, det lågmälda gitarrkompet och inte minst Willie Nelsons superamerikanska röst är perfekt för en så hjärtslitande kärlekshistoria.
Utslag på tårskalan: 53. Hungry eyes - Eric Carmen (Dirty Dancing)
Time of my life i all ära, men enligt mig är det här den verkliga pärlan i Dirty dancing. Kanske för den målande titeln, kanske för det härligt ostiga 80-talskompet eller kanske för att den spelas precis när Baby börjar att ”feeeel the music”.
Utslag på tårskalan: 34. My heart will go on - Celine Dion (Titanic)
Jag var sexton år när jag såg Titanic första gången. Det kan man tycka vad man vill om, men långt innan jag faktiskt satte mig ner för att se hela filmen hade jag redan gråtit till ”My heart will go on”-musikvideon x antal gånger. Ett soundtrack som ger dig en klump i halsen innan du ens har sett filmen är ett bra soundtrack.
Utslag på tårskalan: 45. Come what may - Nicole Kidman och Ewan McGregor (Moulin Rouge)
Moulin Rouge är alldeles för mycket i alla avseenden. Det är för mycket rött, för mycket plysch, för mycket ”I love you” och för mycket spårade Bollywood-nummer. Och just DÄRFÖR är det en av mina absoluta favoritfilmer. Skaparna har inte fegat ur för en sekund, det är en kärleksmusikal med extra allt och slutet är så sorgligt att det är på bristningsgränsen till hanterbart. Och alla himlastormande känslor man samlat på sig under filmens gång förlöses i det här otroliga finalnumret.
Utslag på tårskalan: 5