​Prata med en Jourhavande kompis i sommar!

Känner du dig ensam, stressad, orolig eller bara behöver prata av dig om din dag? Jourhavande kompis finns här för dig som behöver någon att prata med i sommar. Vi vet att behovet av att prata med någon inte tar sommarlov.

Jag jobbar som verksamhetsutvecklare för Jourhavande kompis, en chattjour för barn och unga som drivs av frivilliga inom Röda Korsets Ungdomsförbund. Barn och ungas psykiska hälsa är en av mina hjärtefrågor, och därför tycker jag att det är så viktigt att det finns någon som lyssnar på barn och unga, även under sommaren. På grund av sommarlov och semestertider försvinner viktigt stöd för barn och unga under sommaren, men behovet av att prata med någon tar inte sommarlov.

Sommarlovet beskrivs oftast som en tid av frihet med tid för vila, lek och äventyr. Men för många barn och unga är inte sommarlovet den dans på rosor som det ofta målas upp som. När skolan slutar rubbas de vardagliga rutinerna för många. Även om inte alla gillar att gå i skolan så är skolan en plats dit många går för att träffa och umgås med sina vänner. För andra kan skolan vara en tillflykt från det som är jobbigt och stökigt hemma. När skolan stänger kan många unga som under terminerna upplever ensamhetskänslor och oro känna sig ännu mer ensamma och oron kan öka.

Det hjälper att prata med någon

Om en mår dåligt kan det ofta vara skönt att prata med någon om hur en mår. När jag själv har saker som jag går runt och tänker på tycker jag att det oftast känns lättare efter jag har pratat med någon annan om det, det är skönt att inte behöva bära på alla jobbiga saker själv. Det kan vara jobbigt att hantera alla känslor en känner, men det kan bli lättare om en får bolla dem med någon annan.

Chatta med en jourhavande kompis det du själv vill prata om, vi bryr oss!

Våga ta pauser – även under sommaren!

Vissa upplever att sommaren är en jobbig tid eftersom många har stora förväntningar på vad som ska hända. Sommarlovet kan då upplevas som en lång period där en borde hitta på en massa saker, trots att en inte vill eller orkar. Detta kan skapa känslor av stress och press. Våga ta det lugnt!

När jag frågade frivilliga i jourhavande kompis om deras bästa tips för att må bra i sommar fick jag bland annat svaret:

Ha för vana att ta små pauser i arbetet och vardagen. Man kan inte prestera 100 % konstant”.

Vad är Jourhavande kompis?

Jourhavande kompis är en chattjour där du som är upp till 25 år kan chatta om precis vad som helst. Du bestämmer själv vad du vill prata om. Hos oss är du anonym och de som svarar i chatten är också det. Vi är inga psykologer eller experter, bara andra unga människor som finns här för dig när du behöver det.

I sommar har vi öppet på tisdagar, torsdagar och söndagar kl. 17.00-20.00. Du hittar oss på www.jourhavandekompis.se

/Sara

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.