Syfilis – en lurig rackare

Sjukdomen sprids via samlag och oralsex. Eventuella symptom visar sig några veckor efter det att du smittats genom att du får ett sår, oftast i underlivet. Om såret har placerat sig där är det stor risk att ljumskarna svullnar. När syfilis inte upptäcks kan det bli riktigt illa, det är en envis sjukdom som inte försvinner i första taget. Efter åratal kan det ge allvarliga symptom, då syfilisen kan ha spritt sig till slemhinnor, inälvor och i värsta fall hjärtat eller nervsystemet...

Sjukdomen sprids via samlag och oralsex. Eventuella symptom visar sig några veckor efter det att du smittats genom att du får ett sår, oftast i underlivet. Om såret har placerat sig där är det stor risk att ljumskarna svullnar. När syfilis inte upptäcks kan det bli riktigt illa, det är en envis sjukdom som inte försvinner i första taget. Efter åratal kan det ge allvarliga symptom, då syfilisen kan ha spritt sig till slemhinnor, inälvor och i värsta fall hjärtat eller nervsystemet.

Det gäller att akta sig för syfilis alltså. Att ingå celibat är inte enda utvägen att slippa undan, en vanlig kondom gör att du kan känna dig säker. Om du misstänker att du fått denna obehagliga sjukdom ska du genast gå och undersöka dig hos Ungdomsmottagningen eller Vårdcentralen. Då får du ta ett blodprov och får domen inom några dagar. Visar det sig att din intuition var rätt kommer du få behandling i form av antibiotika som ges genom sprutor. Sen får du även bita i det sura äpplet och berätta för farbror doktorn om smittan och vilka du kan ha spritt den vidare till.

Om du inte själv vill ta tjuren vid hornen och ringa upp de inblandade och säga ”Hej,
jag har kanske smittat dig med syfilis” eller ”Hej, var det du som gav mig syfilis?” kan farbror doktorn tillstå med denna tjänst. Helt gratis, dessutom!

UMO.se kan du läsa mer om syfilis.