Vi måste kämpa tillsammans!

Egentligen är det simpelt. Du kan vara anledningen till att någon blir sedd. Du kan vara anledningen till att någon är glad idag. Grundstenarna i allt vi gör ligger i oss själva och de små sakerna vi gör i vardagen är de som gör den största skillnaden!

7 städer, tusentals ungdomar och 26 shower senare. Wow, vilken resa!

Jag stod på scen som inspiratör tillsammans med Milad Mohammadi under we_change. Många intryck och därmed många känslor väcktes under resans gång. Vi har mött alla möjliga slags elever, allt ifrån de mest opeppade eleverna till de unga eldsjälarna med tusen projekt och bollar i luften redan. Något jag uppmärksammade under resans gång var att alla är på något sätt engagerade, hur omedvetet det än är finns det ett engagemang i alla människor. Vi tycker saker, vi vill saker, vi till och med åstadkommer saker.

Det fick mig att börja reflektera och fundera över hur man faktiskt går tillväga för att förändra världen till det bättre. Vi vet om att det är tufft att vara ung idag. Höga prestationskrav, extrema mängder mediaintryck, individualismen ökar, skeva ideal, utanförskapen växer och därmed klyftorna. Vi pratar om att våga kämpa för sina drömmar, om att aldrig ge upp. Att slå tillbaka när livet ger dig en örfil. Kämpa oss upp och stå stadigare än någonsin när andra trycker ner dig, att aldrig vara dörrmattan för andra människor – vilket är viktigt.

Det vi däremot sällan pratar om är de största sakerna som grundar sig i det allra minsta vi gör och kan göra i vår vardag. Kanske kan det vara att möta någon med ett leende och titta någon i ögonen. Visa respekt för andra. Säga hej till någon som sällan får höra det eller hjälpa någon som är i behov av hjälp. Idag lever vi i en tid där tiden inte finns. Där vi inte hinner med så mycket mer än oss själva.. 

Egentligen är det simpelt. Du kan vara anledningen till att någon blir sedd. Du kan vara anledningen till att någon är glad idag eller gett någon positiv energi för en stund, lite styrka. Alla vi är olika, har olika uppväxter och upplevelser som har format oss till den vi är idag och din bakgrund är anledningen till hur du mår just idag, just nu i denna stund. Vi alla är i olika faser, har olika mående och är kapabla till olika mycket beroende på vart vi är i våra liv. Du kanske den person som just nu skulle behöva det där leendet, ett hej eller hjälp av något slag.

För även om vi kämpar för en förändring så kommer inte mycket ske förrän vi kämpar tillsammans. För ingen kan förändra allt ensam. Ingenting kommer hända om vi kämpar helt ensamma. Vi behöver varandra, i olika former, både i vardagen och i större sammanhang. Hur kraftfull hade en demonstration varit med bara en deltagare? Det handlar om att kämpa för våra medmänniskor och tillsammans bekämpa orättvisor. Det är inte ditt, eller mitt problem, det är allas. Vi alla delar på ansvaret.

Lösningarna finns redan där och den största kraften kan vi bara åstadkomma när vi är tillsammans. Trots att det inte känns så, så är det ofta vi som sitter på den största makten. Det handlar främst om HUR vi väljer att använda den.

Grundstenarna i allt vi gör ligger i oss själva. De små sakerna vi gör i vardagen är de som kanske till och med gör den största skillnaden. För andras ageranden ger ofta ringar i vattnet och smittar av sig på andra.

1 Kommentarer

  1. Ma Gad! Sofia så många kloka ord, kommer läsa ditt fina blogginlägg många gånger i framtiden för att påminna mig om allt det viktiga. Kram från stolt mamma mu

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.