Frågor och svar om kost

11 Apr 2013, 11:58 267
Tjej, 13 år
Question


Hej!
Just nu försöker jag gå ner i vikt lite ( på ett hälsosamt sätt, äta nyttigt träna osv) men ibland blir jag sugen på godis, chips, muffins, pizza och annan onyttig mat och jag undrar om jag bara äter onyttig på högtider som tex påsk, födelsedagar, julafton osv och äter nyttigt alla andra dagar kommer det att påverka min viknedång mycket? Och om det gör det så undrar jag hur ofta kan jag äta onyttigt så det inte påverkar min viktnedgång?

Tackam för svar!!!!!!

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Personligen ser jag inget problem med att äta lite godis, chips etc. emellanåt. Vissa så kallade hälsoexperter skulle säkert protestera, men det är i alla fall min åsikt. Sedan handlar det som med allting annat om att hålla det på en måttlig nivå - speciellt om man försöker gå ner i vikt. Jag kan tyvärr inte ge dig någon specifik siffra på hur mycket "skräp" du kan äta och ändå minska i vikt. Det beror på vad du äter i övrigt etc - helheten. Men faktum är att ju nyttigare mat du äter och ju hälsosammare du blir i allmänhet - desto mindre kommer också ditt sug efter godsaker att bli. Bra va? Sedan har jag alltid upplevt att olika förbud bara inbjuder till att äta mer onyttiga saker. Det kan vara värt att tänka på. Det vill säga, om du sätter som mål att bara äta godis och liknande runt högtider, kommer det innebära att du (omedvetet) "vräker" i dig gottsaker då? Jämför det med att inte ha något förbud alls, äter du då godsaker bara då och då eftersom det inte är något speciellt? Du får nog helt enkelt prova dig fram lite. Det finns inget rätt eller fel direkt. Men så länge som du lever hälsosamt för det mesta (regelbundenhet: bra mat/mellanmål, träning), kommer det bli bra. Lagom är nästan alltid bäst, kom ihåg det. Känner du dig osäker, tala exempelvis med skolsköterskan. 

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar