Frågor och svar om kost

19 Aug 2013, 11:34 236
Tjej, 14 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 14 år och har nästan ständigt tankar på att jag vill gå ner i vikt. Är 173 cm och väger ca 59 kg vilket jag vet är normalt och jag tycker inte att jag är tjock. Hatar inte min kropp eller så, vill ta hand om den men blir avundsjuk när jag ser andra smala tjejer så jag vill ändå gå ner några kg till 54-56 kg. Så jag har en fråga om viktnedgång. Några gånger har jag använt nån sida på nätet för att räkna ut ungefär hur många kalorier om dan jag behöver äta och har fått 2000-2300 kalorier varje gång. Sen har jag räknat ut hur mycket jag äter en vanlig dag och då blir det bara ca 1000-1200 kalorier. Då äter jag ändå frukost, lunch ibland (på lov brukar jag bara äta ett mellanmål eftersom man går upp senare då), middag och ett eller två mellanmål och jag går inte hungrig! Och jag rör på mig/tränar nästan varje dag så det blir ju lite mindre då också. Och eftersom jag äter så "lite" borde inte det betyda att jag går ner i vikt? Men det gör jag inte :/ och så vet jag ju att om man äter för lite så går kroppen typ in i "svältläge" så att man inte går ner i vikt, kan det vara därför jag inte går ner? Tacksam för svar!!

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

För det första har jag ingen aning om vilken sida du syftar på, vilket gör att jag inte vet om den är trovärdig. Oavsett vilket så är det ju någonting som inte riktigt stämmer. För om du gör av med mer kalorier än vad du får i dig så borde du som sagt gå ner i vikt. Äter man för lite/för sällan kan det dock, precis som du säger, hända att kroppen går i ett slags viloläge. Det kan i sin tur leda till att man i slutändan lägger på sig oönskade kilon, då kroppen lagrar fett. Det är således bra att "underhålla" ämnesomsättningen. Om du vill ta hand om kroppen föreslår jag därför att du inte fuskar med maten. Det är jätteviktigt att äta regelbundet, varierat och bra för att ge kroppen den näring den behöver för att fungera optimalt. En bra kosthållning hjälper också till att nå den för dig optimala vikten. Sett till kilon ligger du ganska bra, tycker jag. Så fokusera bara på dig själv och vad du äter. Tänk också på att mängden mat du äter måste stå i relation till hur mycket du tränar. Det vill säga, tränar du mycket behöver kroppen mycket mat. Behöver du mer hjälp angående det här kan du exempelvis rådfråga skolsköterskan. 

Alla har olika behov/ser olika ut, så ta hand om din kropp genom att äta och träna ordentligt. Vad andra gör/inte gör är inte viktigt.

Du kan också läsa detta inlägg! Det finns också massor med liknande frågor besvarade i arkivet.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar