Frågor och svar om vikt

1 Sep 2013, 15:16 142
Tjej, 15 år
Question


Har jätte svårt att gå upp i vikt och är väldigt smal vad kan jag göra för att gå upp i vikt eller bygga muskler? Vad ska jag äta och hur ska jag träna?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Vad och hur mycket äter du i dagsläget? Nu gissar jag att du äter ordentligt i och med att du vill gå upp i vikt, men det vore ändå bra att veta. Rent generellt skulle jag säga att du bör äta som alla oss andra. Det vill säga regelbundet (frukost, lunch, middag + mellanmål) och varierat. Ät också gärna något före och efter träning. Men, om du vill gå upp i vikt kanske du behöver öka portionerna lite, samt fokusera på att få i dig ordentligt med kolhydrater, protein och nyttiga fetter (energirik mat). Det gäller att hitta ett hälsosamt sätt att gå upp i vikt - för att göra det med hjälp av skräpmat är inte särskilt lämpligt. Sedan är det så att muskler väger mycket. Det vill säga, om du äter ordentliga portioner och styrketränar/bygger muskler kommer du med all sannolikhet att öka i vikt. Dock är kanske lite konditionsträning emellanåt, som omväxling, ändå är att rekommendera.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar