Frågor och svar om sömn

3 Oct 2013, 12:27 339
Tjej, 16 år
Question


Jag är en tjej på 16 år som på vardagarna ofta vaknar på nätterna, två, tre nätter i veckan och har gjort det sen skolan började förra måndagen. På helgerna sover jag hela nätterna och går ju lägger mig runt tolv så sover jag också hela nätterna. Det är nätterna jag lägger mig vid tio, elva som jag vaknar, har oftast lätt för att somna om igen men det är jobbigt att vakna på nätterna! vad kan det vara? tacksam för svar, börjar bli orolig

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hejsan! 

Vad jobbigt det låter. Att inte kunna sova, eller att sova oroligt kan bero på stress och oro. Stress i kombination med att sova dåligt på nätterna leder lätt till en ond cirkel då en blir ännu mer trött och stressad. 

Det kan också vara så att din kropp redan är ordentligt utsövd och därför har svårt att sova. Hur många timmar sover du ca per natt? 

På umo,se, ungdomsmottagningen på nätet så kan en få mycket bra information om sömn och sömnsvårigheter. Länk till detta hittar du här

Varma Hälsningar 

Amanda

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar