Frågor och svar om kost

30 Sep 2013, 17:21 212
Tjej, 15 år
Question


Hej!
Det är så att jag vill gå upp i vikt för jag vill få mer kurvor, men jag vill inte äta onyttigt. Jag är vegetarian och vi äter inte mycket onyttiga saker hemma, så därför är jag inte van med det heller.
Jag undrar helt enkelt hur man kan gå upp i vikt på ett mer hälsosammare sätt än att äta massa onyttigt.
Tack för svar!

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Det lustiga är att ungefär samma saker gäller vid att gå upp i vikt, som ner. Dock finns det givetvis några skillnader också. Men även här gäller det att äta regelbundet (frukost, lunch, middag + ett par mellanmål), varierat och näringsrikt. Sedan kan du gärna äta lite mer kolhydrater (pasta, ris, potatis) och bröd (glöm inte smöret). Rent generellt kan du välja lite fetare produkter vad gäller smör, mjölk, yoghurt. Nyttigt fett finns också i nötter, mandlar, avokado etc. Kanske ska du även öka din portionsstorlek lite? I övrigt kan du tänka på att träna mer styrka än kondition - då det hjälper dig att bygga muskler och former. Uteslut dock inte konditionsträningen helt. I samband med träning (före och efter) bör du även stoppa i dig något litet (exempelvis en banan eller liknande). Där har du i alla fall några tips för att gå upp i vikt.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar