Frågor och svar om rökning

4 Nov 2013, 09:55 186
Kille, 17 år
Question


hej, jag röker men vill sluta med det. jag har rökt i 4:a år nu och har försökt slutat lite då och då i ungefär 7 månader men det går aldrig nå bra. jag slútar i några dagar högst men sen fortsätter jag. så skulle va väldigt tacksam för råd hur man ska kunna sluta.

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Mycket handlar om vilja, motivation och strategier. Man måste vara redo vid sina försök att sluta ... annars kommer det inte att fungera. Väg fördelar mot nackdelar. Sedan bör du exempelvis ta bort allt som påminner dig om att röka. Ta hjälp av omgivningen. Kanske kan du också byta ut cigaretten mot något annat. Det vill säga, när du blir röksugen ta en frukt eller något. Det akuta röksuget håller bara i sig i några sekunder - så försök att hålla ut. Sedan finns det ju effektiva nikotinhjälpmedel på apoteket som du kan överväga att använda. Kan hända att man måste vara 18 år för att handla sådana dock. Ta gärna hjälp av någon utomstående också; skolsköterskan, Ungdomsmottagningen, sluta-röka-linjen etc. Det blir lättare om du involverar andra. Sätt också gärna ett stoppdatum.

För fler tips, läs gärna dessa: inlägg ett, inlägg två

Finns säkert ytterligare fler svar i arkivet som du kan läsa om du behöver fler tips.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar