Frågor och svar om kost

12 Nov 2013, 19:45 231
Tjej, 16 år
Question


Jag vill veta ett bra sätt att gå ner i vikt på, ca 3 veckor för att tappa några mått på midjan.. Och skippa att använda 2/5 metoden och annat onödigt som går runt. Dessutom säger alla att man ska träna, jaha om man inte tränar något och helt enkelt inte har råd till gym? vad gör man då?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jag tycker främst att det är skönt att du inte vill hålla på med massa bantningsdieter. De håller sällan i längden. Det handlar helt enkelt om att äta sunt, regelbundet och varierat. Socker och stora mängder onyttigt fett är framförallt det som bör undvikas. Ät ren mat. Sedan är inte det kanske det snabbaste sättet - men det mest hållbara. Tre veckor är en kort tid ... lite beroende på hur mycket du tänkt gå ner givetvis. För mer information angående vad du bör/inte bör äta - kolla arkivet. Använda taggar som "kost" och "vikt" exempelvis.

När det gäller träning så föreslår jag att du börjar i liten utsträckning - för att sedan öka. Att träna på gym är absolut inte nödvändigt. Spring i skogen, använd utegym som finns vid vissa motionsspår, cykla, promenera etc. Snart kan du åka spark, skidor med mera. Många styrkeövningar går också att göra hemma. Kolla exempelvis in på styrkeprogrammet.se. Där finns mängder av styrkeövningar. Tänk på att träna allsidigt.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar