Frågor och svar om kost

12 Nov 2013, 19:47 349
Tjej, 15 år
Question


Hej!
Jag är en 15-årig tjej som är cirka 168 cm lång och väger 45 kg. För lite mindre än ett halvår sedan vägde jag runt 57 kg. Jag fick för mig att jag skulle gå ner i vikt och började äta mycket mindre, och efter hand också röra på mig mer. Nu har jag förstått allvaret med den här sortens självsvält och jag vill komma tillbaka till mitt gamla jag. Jag har börjat äta mer, och skippar också onödiga promenader (på uppmaning om av en läkare som ännu inte har träffat mig men som har sett min vikt/längd-kurva). Det som oroar mig nu är - Är det farligt att gå upp i vikt för snabbt? Jag menar, när man har svultit sig själv i ett halvår, och sedan tvärt slutar med promenader och äter mer, vad händer då? Kommer jag att väga mer än vad jag gjorde från allra första början (57 kg)? Finns det någon hälsorisk? Bör jag verkligen sluta med allt så här tvärt?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jag är ingen expert vad gäller ätstörningar. Men givetvis ska du börja äta ordentligt. Däremot kan du ju ta det lite successivt till att börja med. Magsäcken kan behöva lite tid att anpassa sig. Det tror jag emellertid inte är något du behöver tänka på. Du får helt enkelt vara vaksam på mättnadskänslan, och försöka tänja lite på den tills du når normalportion. Kanske ska du ta den här frågan med Annsofie istället, då hon har mer erfarenhet av hantering av ätstörningar? 

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar