Frågor och svar om trötthet

9 Nov 2003, 12:50 581
Kille, 0 år
Question


Hej. Jag är en 15 år kille som för tillfället mår bra och är ganska lycklig. Its getting better all the time. Men fortfarande kvartstår ett riktigt jobbigt problem: Jag har så otroligt svårt att somna på kvällen.

Altså jag gör ALLT för att kunna somna. Jag käkar bananer, jag läser länge, jag dricker mjölk, jag har även provat att onanera innan jag går och lägger mig. Men det hjälper inte. Ibland händer det att man somnar direkt men då får jag fanemej vara trött. Annars tar det typ en timma att sova, och detta resulterar på vardagarna i att jag är väldigt trött i skolan. Måste verkligen få något råd av er. Så himla jobbigt på mornarna asså. Ha de bra /Trött kille

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att äta eller dricka olika saker, eller att läsa osv är det många som provar, men min erfarenhet är att det inte är så värst bra metoder för att somna ifall man har lite problem att somna på kvällarna.
Mina råd till dig är istället att du först och främst ser till att du har en lugn miljö i ditt rum. Det betyder tex att du ska se till att du har så lite ljud som möjligt som stör dig, samt att du ska se till att du får riktigt mörkt i rummet. När det sedan gäller själva insomnandet så skall man försöka se till att man inte aktiverar sig i sängen genom att tex läsa, se på TV osv, utan sängen ska vara en plats för sömn och vila. Det betyder att när du väl går och lägger dig så gör du det direkt, utan att göra något annat i sängen innan du provar att somna. Så, oavsett om du vill onanera eller läsa, eller göra något annat innan du går och lägger dig, så gör det någon annanstans än i sängen. För när du väl går och lägger dig och släcker lampan så ska det vara en direkt signal till kroppen att nu är det sömn som gäller. Annars är det lätt att sängen blir en plats för aktivitet istället för en plats för vila.

Sedan för att underlätta insomnadet så finns det en del saker du kan göra innan du går och lägger dig. Att äta strax innan man går och lägger sig är inte att rekommendera för då sätter matsmältningen igång och det innebär att kroppen liksom håller på med något, istället för att vila. Så, se till att äta det sista målet för dagen åtminstone 2-3 timmar innan du ska gå och lägga dig. Sedan är det oerhört viktigt med motion ifall man ska få en bra sömn. Det behöver inte vara något märkvärdigt, men generellt så rör vi oss alldeles för lite, vilket betyder att kroppen har fullt med energi kvar när det är dags för att gå och lägga sig, och då är det inte lätt att somna. Så, ett bra sätt att undvika detta är att ta en promenad ca en timme innan man ska gå och lägga sig. Så, om du inte vill ut och gå själv på kvällen, vilket inte är att rekommendera, så kan du be mamma, pappa eller någon annan i familjen (ifall du har syskon) att hänga med. Det kan faktiskt vara bra ur andra aspekter än sömn också, för då får man lite tid på tu man hand med den man går ut och går med och hinner prata om saker man kanske aldrig tar sig tid att prata om annars. När du sedan kommer hem från promenaden (räcker med 20-30 minuters promenad) så tar du lite tid för att varva ner, borsta tänder osv. Sedan kan du gå och lägga dig, och släcka direkt.

Prova det här så får du se. Det kanske känns lite jobbigt till att börja med om du inte är van vid att promenera i alla väder, men efter ett tag får man in vanan och kan inte vara utan det. Det gäller bara att du tar på dig ordentligt med kläder så du inte går och fryser, för då lägger man ner det direkt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar