Frågor och svar om tänder

22 Jan 2001, 00:00 176
Annat, 0 år
Question


Hur tar man bort en visdomstand?

Svar

Med en undersökning och röntgenbilder görs en bedömning av hur tanden ser ut och hur den ligger i käken.Om tanden till större delen är framme tas den ut på vanligt vis. Efter bedövning lirkar och vickar man på tanden tills den blir lös. Sedan lyfter man ut den med en tång. Sårområdet kontrolleras och man får bita på en tamponad.

Om tanden är helt eller delvis täckt av slemhinna, har böjda krokiga rötter görs en operation. Efter bedövning görs ett snitt i tandköttet så att det går att vika undan, då syns tanden och käkbenet. Ibland får man ta bort ben som ligger runt tanden för att komma åt. Tanden kan sedan delas i 2 eller flera delar för att komma ut lättare. När den är ute spolas hålet med koksalt och sys sedan ihop med 1-3 stygn.

Efteråt får man värktabletter, då det kan börja värka när bedövningen släpper. Värken kan sitta i några dagar upp till en vecka. Man kan även svullna och bli blå på kinden och halsen. Under operationen känner man ingenting men borrandet i benet kan upplevas lite otäckt även om det inte gör ont.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar