10 konkreta tips för bättre sömn

Artikel Vi vet att skolan, livet och alla grejer kan vara tuffa, men en riktigt grym natts sömn kan göra underverk! Här är vi med några konkreta tips för att du ska kunna slå dig ner i drömmarnas land och vakna upp som en superhjälte.
Tips för att få en god natts sömn och vakna utvilad:

  1. Skapa en rutin: Håll dig till en regelbunden sömnrutin genom att gå och lägga dig och vakna upp vid samma tid varje dag, även under helgerna. Lättare sagt än gjort men det här är nyckeln till god sömn!
  2. Skapa en avkopplande miljö: Se till att din sovplats är bekväm, lugn och mörk. Använd gärna mörkläggningsgardiner för att blockera ut störande ljus.
  3. Undvik skärmtid innan läggdags: Skärmar, som mobiltelefoner och datorer, kan störa din sömn. Försök att undvika att använda dem minst en timme (gärna två) innan du går och lägger dig.
  4. Skapa en avslappnande kvällsrutin: Ta dig tid att varva ner genom att göra lugna aktiviteter innan läggdags, såsom att läsa en bok, lyssna på lugn musik eller ta ett varmt bad.
  5. Undvik koffein och tunga måltider på kvällen: Koffeinhaltiga drycker som kaffe eller energidrycker kan hålla dig vaken. Undvik också att äta stora måltider strax innan du går och lägger dig för att undvika obehag eller matsmältningsproblem.
  6. Motionera regelbundet: Fysisk aktivitet kan hjälpa dig att sova bättre på natten. Träna dock inte för nära inpå läggdags, då det kan göra det svårare att somna.
  7. Hantera stress och oro: Om du har svårt att koppla av på natten på grund av stress eller oro, prova olika avslappningstekniker som djupandning, mindfulness eller skrivande i en dagbok för att lugna sinnet.
  8. Skapa en behaglig temperatur: Se till att sovrummet är tillräckligt svalt för att främja god sömn. Anpassa sängkläder och klädsel efter säsongen för att hålla dig bekväm.
  9. Undvik tupplurar på dagen: Om du har svårt att somna på natten, undvik långa tupplurar på dagen eller begränsa dem till 20-30 minuter för att inte förstöra din sömncykel.
  10. Undvik att ligga vaken i sängen: Om du inte kan somna inom 20-30 minuter, stig upp ur sängen och gör något avslappnande tills du känner dig sömnig igen.

Genom att följa de här tipsen kan du förbättra din sömnkvalitet och vakna upp pigg. Lycka till och berätta gärna hur det gick!

Lucella

Verksamhetsansvarig för Ungdomar.se