Axel von Färsen i pandemi-tider

Hejsan ungdomar!

Inledningsvis behöver jag säga att detta är första gången i mitt liv jag bloggar. Spännande, på både gott och ont. Kommer jag göra bort mig eller inte? Läs mer så får du se!

För er som inte vet har jag varit mer eller mindre aktiv på forumet sedan år 2015. Det var då jag tog studenten och skulle kliva in i vuxenlivet, det känns som igår. Sedan dess har jag studerat på universitetet här i Göteborg. Jag började mitt intåg på universitetet genom att läsa sådant som intresserade mig: historia och internationella relationer. Om du inte vet vad du ska göra efter studenten är det någonting jag rekommenderar. Läs vidare och läs någonting som du är intresserad av. Det är okej att vara osäker på vad man vill göra av sitt vuxna liv!

Men nu kanske du undrar vad mitt första inlägg ska handla om förutom mig själv. Jo, en liten jämförelse mellan vår nuvarande pandemi och en historisk sådan, den spanska sjukan.

Den spanska sjukan inträffade mellan år 1918 till 1920. Dess namn har att göra med det första världskriget. Båda sidor av denna konflikt hade sjukdomsutbrott hos sina soldater, kanske redan år 1917. För att undvika att verka svag inför fienden tystade man dock ned det. Det var det neutrala Spanien som först kom ut med nyheter om sjukdomen, och därav namnet, den spanska sjukan.

Vad historiker idag vet kom troligtvis sjukdomen från djurhållningen, grisar, i USA – när sedan amerikanska soldater spred sig över Europa, både i kriget och under permission så spred sig smittan som en löpeld. Det var en av de värsta pandemierna människan har upplevt, inte minst eftersom den slog ut unga och unga vuxna. Varför då? Jo, i och med att dessa individer hade ett starkare immunförsvar. Sjukdomen kunde överaktivera immunförsvaret vilket kan förklara varför denna gruppen var en riskgrupp.

Redan här ser vi en stor skillnad. Nu cirka 100 år senare har vi en annan pandemi att brottas med. En som likt vanliga influenser slår mot våra äldre. Likt den spanska sjukan är den en zoonos, dvs. att den hoppat från djur till människa. I Coronas fall bär troligtvis fladdermöss och bältdjur ansvaret, i spanskans fall var det grisen. I bägge fallen talar det för att människan kanske bör minska sitt beroende på animaliska produkter. Det sliter både på miljön, och vår hälsa. Vägen framåt kanske blir vegetariskt, eller varför inte en helt vegansk kost? Vad tycker ni på forumet om detta? Själv blir jag avskräckt bara jag ser recept på rödbetor.

Men hur i hela friden ska vi som ungdomar hantera denna smittan och smittor i framtiden? Enligt mig själv bör vi ta oss en funderare kring hur vi rör på oss och hur vi behandlar våra medmänniskor. För min egen del har jag tack vare Corona fått en större respekt för vår vårdpersonal, som står längst fram i kampen för att rädda människoliv. Vi som vanliga medborgare har ett samhälleligt ansvar att inte föra smittan vidare och hålla oss friska. Vidare inser jag hur man även som ungdom lätt kan bli isolerad när skolan och nattlivet inför restriktioner. Ta hand om er där ute, både psykiskt och fysiskt! Promenader gör underverk.

Vad har jag annars gjort denna veckan? För det mesta har jag rensat fisk och spelat på en ny karaktär i World of Warcraft. Det känns stundtals underligt att man fortfarande kan spela ett 16 år gammalt spel och ändå vara fast i spelets natur och rika fantasi. Har ni själv någonting ni kan återkomma till flera gånger utan att bli uttråkad?

För er som spelar World of Warcraft eller Hearthstone så heter jag MrZodiar#2594 på battlenet. Jag brukar adda alla som begär det.

P.S.

Bilden som presenterar mig är min profilbild på Discord. Heter Chipsmongol#4783 där.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.