Dagens barn

När jag häromdagen besökte min 10-årige lillebror i hans rum så märkte jag någonting. Han satt och surade för att vår mamma hade städat undan alla hans legobitar och lagt dem allihop i samma låda. Ingen fara tänkte jag och sa åt min bror att han kunde väl bygga något utan just de specifika bitarna som saknades. Men det kunde han minsann inte göra för det fanns ingen beskrivning! Så jag frågade om han inte kunde bygga något annat som ett hus eller ett flygplan, men det gick in...

När jag häromdagen besökte min 10-årige lillebror i hans rum så märkte jag någonting. Han satt och surade för att vår mamma hade städat undan alla hans legobitar och lagt dem allihop i samma låda. Ingen fara tänkte jag och sa åt min bror att han kunde väl bygga något utan just de specifika bitarna som saknades. Men det kunde han minsann inte göra för det fanns ingen beskrivning! Så jag frågade om han inte kunde bygga något annat som ett hus eller ett flygplan, men det gick inte heller då han saknade beskrivning!Detta är bara ett exempel på hur barn idag matas med exakt hur de ska göra vilket stoppar det kreativa tänkandet och gör dem inkapabla att "tänka utanför lådan".
Fantasin får även en smäll av TV-kanaler såsom Disney Channel och Cartoon Network som non-stop matar de stackars barnen med så mycket information så att de glömmer bort tid, rum och t.om förmågan att tänka fritt.

Ett annat område som är intressant att gå in på är utbrändheten som många unga råkar utför idag trots att det bara kallas "skoltrötthet". Stressen börjar ju redan från födseln. Det är babysim, babyfika, babydans, babysång osv. Sedan när de bli äldre ska de träna basket, fotboll, rida och samtidigt lära sig att spela klarinett. Det måste även hända saker hela tiden för annars får barnet tråkigt och det går ju inte för sig! Det finns ju t.om tandborstar som blinkar för att barnet inte ska tröttna. Inte konstigt att de bli kluvna och stressade och inte har tid att göra sina läxor eller plugga inför prov. Och inte hjälper det när våran kära Jan Björklund kommer och säger att "Sverige måste lämna flumskolan bakom sig genom ett ökat fokus på kunskapsresultat". När 8-åringar ska behöva bekymra sig om betyg då är samhället på väg ner.

Men vad kommer detta leda till, jo mycket mer än vad de flesta tror. Vad händer t.ex när de blir äldre och måste ha förmågan att improvisera, kommer de at kunna göra det eller måste de ha en handbok om improvisation till hands? Eller kommer dagens barn redan vara totalt knäckta av all stress som infaller redan i lågstadiet, och om de nu skulle överleva grundskolan, hur blir det då när gymnasievalet kan vara det viktigaste valet i ditt liv och då tvingas ta det när du är sexton?

Så säg nej till Cartoon Network, skoluniformer och babysim. För Sveriges framtid.