Färger

Olika färger påverkar oss olika, även om det ofta är undermedvetet. Uttryck som ”att se rött” eller att vara ”grön av avundsjuka” är inte tagna ur luften, utan har en hel del sanning i sig. Här kommer jag kort att ta upp olika färger i färgspektrumet ur olika perspektiv och läror. Genom att känna till de olika färgernas betydelse kan man använda dem för olika ändamål. T.ex. rött, gult och orange gör dig hungrig, så dessa färger passar bra i köket. Blått fungerar av...

Olika färger påverkar oss olika, även om det ofta är undermedvetet. Uttryck som ”att se rött” eller att vara ”grön av avundsjuka” är inte tagna ur luften, utan har en hel del sanning i sig. Här kommer jag kort att ta upp olika färger i färgspektrumet ur olika perspektiv och läror. Genom att känna till de olika färgernas betydelse kan man använda dem för olika ändamål. T.ex. rött, gult och orange gör dig hungrig, så dessa färger passar bra i köket. Blått fungerar avslappnande och brunt är betryggande. Men det finns mycket mer bakom färgskalan och dess inverkan på humöret, dess symbolik och användningsområden. Genom att förstå din favoritfärg kan du kanske förstå dig själv bättre.

Svart står för evighet, mystik och sorg. Det symboliserar också det suspekta, förbjuda och ibland också ondska och negativitet.

Blått står för är frid, kommunikation, säkerhet, vila och sympati. En blå person är diplomatisk, viljestark, auktoritär, fri, fridfull, tålamodig, seriös och lugn, men också tom, inåtvänd, kylig, reserverad och ledsen.

Lila symboliserar främst andlighet och innebär individualitet, tro, tillit och tålmodighet. En lila person är ofta sorgsen, lidande, överkänslig, drömmande och har starka behov och kan ibland få storhetsvansinne och förlora gränser. Lila har också en oroande inverkan.

Rosa står för villkorslös kärlek. Den mentala meningen handlar om kreativitet, verklighetsflykt, självkärlek och problem med den kvinnliga rollen. Känslomässigt står rosa för värme, omtanke, mjukhet, omvårdnad, vänskap, behov av kärlek och överbeskyddelse.

Rött representerar livsglädje, hopp, mod, entusiasm och inte helt oväntat passion. Rött representerar olika känslor och egenskaper som aggression, vrede, motvilja, våld, styrka, mod och frustration. Att vara dominant, auktoritär, stressad och koncentrerad hör också ihop med färgen rött.

Orange står för insikt, harmoni, och skönhet. Det finns en strävan efter personlig utveckling och ökad kunskap. En orange person är ofta vis, tålmodig, obeslutsam, social, glad och spontan, men kan lätt fastna i beroenden eller bli deprimerad.

Gult symboliserar glädje, optimism, varning och kunskap. Om favoritfärgen är gult, innebär det viljestyrka men också obeslutsamhet. En grön person kan vara ganska cynisk, sarkastisk och har starka kontrollbehov. Samtidigt som denne känslomässigt är glad, sprider värme och skrattar mycket, kan han eller hon vara svartsjuk, vara deprimerad, nervös, rädd och ha ångest.

Grönt står för hopp, balans, skönhet, sanning, rikedom och kreativitet. Andligt innebär grönt att man står i harmoni med naturen. Mentalt innebär grönt en förmåga att kompromissa och att ta beslut, generositet och rättvishet. Grönt är känslomässigt symbol för emotionell öppenhet. Lugn, avundsjuka, fobier och svartsjuka är andra egenskaper som går ihop med grönt.

Brunt står för jord, höst och generositet. Brunt skapar också ombonad och trygghet, men kan verka tyngande.

Vitt står som symbol för ärlighet, öppenhet, uppriktighet, oskuldsfullhet och sanning. Det är en färg som befriar, helar och renar.

Så, vilken är din favoritfärg? Oavsett vad du svarar, är jag övertygad om att färgens mening och betydelse på något sätt stämmer överens med din personlighet.