”Mamma gav mig en ny njure”

Jag heter Viktor och jag är 23 år gammal. Jag har varit njursjuk i hela mitt liv. I mars var det fem år sedan jag fick en ny njure. 

Redan under första ultraljudet när jag låg i min mammas mage kunde man se att något var fel, men inte vad som var fel. När jag sedan föddes den 30 oktober 1989 så kunde läkarna inte hitta något fel. Men efter några dagar märkte man att min njurfunktion var väldigt nedsatt och läget blev mycket kritiskt, så kritiskt att läkarna tyckte att mamma och pappa skulle döpa mig ifall de hade ett namn. Därefter följde en rad operationer med en del komplikationer och det var många dagar i ovisshet om hur det skulle gå, men jag klarade det! 

Klicka här om du vill veta mer om organdonation!

Under hela min uppväxt har jag ätit mediciner för att undvika infektioner och kunna behålla den njurfunktionen som fanns. Det var aldrig någon som sa det högt men vi visste att den dagen skulle komma då mina njurar skulle sluta fungera och jag skulle vara i behov av antingen dialys eller en ny njure. 

Jag hade tur, både min mamma och pappa var matchade och framförallt villiga donatorer. På så vis kunde man anpassa och planera in operationen så att jag skulle slippa gå på dialys. Månaderna innan operationen var rätt tuffa, jag hade inte samma ork som förut och för en person som mig som är van vid att vara aktiv inom idrottens alla former samt att vara ute i naturen var det en jobbig period. 

Den 11 mars 2008 var det dags. Operationen gick bra och efter en vecka var jag hemma igen. Efter ett sådant ingrepp är det som att börja om från noll. Det tar tid att ta sig tillbaka till samma fysiska form som jag hade innan operationen, jag fick börja med korta promenader som sedan blev joggingturer och som tillslut tillät mig att delta i lagsporter igen. 

Idag arbetar jag heltid som elektriker, tränar regelbundet och lever mitt liv. De dagliga medicinerna samt de regelbundna sjukhusbesöken är en del av min vardag och inget som jag låter hindra mig. Jag hoppas att fler kommer ta beslutet att vilja donera sina organ, det är livets gåva till en annan människa!
Har du tagit ställning i donationsfrågan? Ladda ner ditt digitala donationskort:

Klicka här för att ladda ner appen!


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.