OCD (Tvångssyndrom) en klassad folksjukdom

"Stängde ja av spisen? Om jag inte kollar efter ett visst antal gånger kommer nåt hemskt att hända, Men ja vet att spisen är avstängd eller är den det? Nej jag måste gå och kolla " Ett tankesätt som flödar i varje människas liv några gånger i livet med olika teman gjorde jag det? Tänk om ja inte gjorde det? Alla människor tvivlar någongång men i en individs hjärna med tvångssyndrom tar ältandet aldrig slut du kan kolla spisen 20 ggr och är fortfarande lika osäker...


"Stängde ja av spisen? Om jag inte kollar efter ett visst antal gånger kommer nåt hemskt att hända, Men ja vet att spisen är avstängd eller är den det? Nej jag måste gå och kolla "

Ett tankesätt som flödar i varje människas liv några gånger i livet med olika teman gjorde jag det? Tänk om ja inte gjorde det?

Alla människor tvivlar någongång men i en individs hjärna med tvångssyndrom tar ältandet aldrig slut du kan kolla spisen 20 ggr och är fortfarande lika osäker så du måste kolla igen, kollar man inte blir oron och ångesten bara större och tankarna tar över du kan inte tänka på nåt annat än den där förbannade spisen.

Att gå och kolla efter är egentligen det värsta du kan göra som ocd sjuk men ja återkommer till den saken längre ner i artikeln.
En icke ocd sjuk går o kollar spisen när man tänker på det och sen är det inte mer med det skillnaden mellan ocd och icke ocd är att man aldrig slutar ängslas och oroar sig för det man tänker på....

Vad är då Tvångssyndrom?

De flesta som lider av tvångssyndrom har både tvångstankar och tvångshandlingar.
Tvångstankar är återkommande ihållande tankar, impulser eller fantasier. Dessa upplevs som inkräktande och meningslösa och orsakar kraftig ångest, äckel eller obehag. Exempel på tvångstankar se spis frasen längst upp i artikeln.

Tvångshandlingarna utför den drabbade för att förhindra obehag eller en fruktad händelse.
Tvångshandlingar handlar om upprepade beteenden eller ritualer (exempelvis handtvätt eller upprepade kontroller av kranar, lampor, spisen, kaffebryggaren etc innan man går ut).

Att vara drabbad

Som drabbad av tvångssyndrom (OCD) lever man ett liv med starkt försämrad livskvalitet. När det är som svårast går nästan alla energi åt till sjukdomen. Man försöker leva så att ångesten och tvånget, som ibland är så starkt att man tar till handgripligheter, ska hålla sig borta. Detta gör livet mycket begränsat.

Den drabbade utför ritualer för att hålla ångesten och tvånget borta. Ofta kräver man ochså att de närmaste skall gå i dessa ritualer. Påfrestningarna för hela familjen blir enormt höga.

I de flesta fall vet den drabbade att ritualerna man går igenom är konstiga och ibland lite tokiga, men man kan ändå inte låta bli. Det gör att människor som lider av OCD ofta håller tyst om sina problem, tyvärr ochså för sina läkare. Man söker i stället för andra problem, som handeksem, sömnsvårigheter, oro, nedstämdhet etc.

En tvångstanke kan handla om precis vad som helst. OCDn angriper dig när du är som mest sårbar och om du tänker t.ex. Hjälp, tänk om ja är sån/skulle göra så/glömt det/ m.m. så är du fast då har OCDn hittat ett sårbart ställe de du inte alls vill ha med o göra, tänka m.m.

Det tvångstankar gör är att om du t.ex har tvångstankar om homosexualitet så blir du genast livrädd för att se en naken kille/tjej i rädsla av att du skulle känna dig upphetsad av att det, du känner dig ängslig o rädd så fort du hör ordet bög/lebb/homo alla har sina egna så kallade triggers då tvångstankarna kommer som en storm och maler i huvudet tills du blir alldeles färdig det är även här en panikångest attack ofta uppkommer.

Är du rädd för cancer blir du extra känslig för knölar, insjuknanden, konstiga förändringar på kroppen m.m.

Är du rädd för att du helt plötsligt ska bli psykiskt instabil och löpa amok blir du extra känslig för saker i den kategorin m.m.

Det är bara några exempel.

Jag har fått lära mig genom Kognitiv beteende terapi och genom andra psykologer den kanske viktigaste punkten i sammanhanget som kan lugna det skeptiska tankarna.....

En OCD sjuk som har tvångstankar om någonting och är livrädd för det skulle aldrig utföra det man har tvångstankar om, det är bara tankar.

Kan ge några fler exempel på tvångstankar :

Det rör sig oftast om ..."tänk om-tankar". Tänk om jag dödar mitt barn, skriker oanständiga ord på jobbet, gasar i stället för att bromsa vid övergångsstället, tänk om jag blir smittad eller om det börjar brinna! Att skada sina nära och kära ofrivilligt är en annan mycket vanlig tvångstanke. Magiska tankar - att man med tankekraft kan påverka verkligheten - spelar stor roll. Om jag inte tänker på rätt sätt eller gör si eller så kommer något hemskt att hända. Magiskt tänkande finns ju i stort sett hos oss alla - men tvångspatienterna har ju så mycket mer av det.

Tvivelsjukan?

Ja, "tvivelssjukan" gör att man inte litar på sina egna sinnesintryck. Därför kollar man spisen inte en utan flera gånger. Man registrerar sinnes- intrycket men hjärnan förmår inte bekräfta det - kan inte "lämna ett kvitto". Därför vänder man i dörren och kollar ännu en gång. De flesta tvångshandlingar bottnar i "tvivelsjukan".

Behandling mot tvångssyndrom.

Åtta av tio som söker hjälp blir bättre eller helt bra. Beteendeterapi och läkemedelsbehandling är de två dominerande metoderna. Ibland används de i kombination, ibland var och en för sig.

Beteendeterapi är bäst vid olika typer av tvångshandlingar som kontrollering- tvång och tvättvång. Eftekten är sämre vid tvångstankar. Terapin bygger på två komponenter. Exponering och responsprevention kallas de med finare ord. Vid exponering utsätts patienten i allt högre doser för det som känns obehagligt och väcker ångest. Poängen är nu att patienten inte skall ta till sin invanda tvångshandling (tex tvätta sig) för att dämpa ångesten. Gradvis skall han i stället vänja sig vid att ångesten, som snabbt brukar avta och i bästa fall försvinner. Det här momentet kallas responsprevention. Redan efter fyra till fem gånger kan man se effekt. Hela behandlingen brukar omfatta femton till tjugo tillfällen. Förbättringen är som regel bestående.

Mycket av denna artikel är taget från svenska OCD förbundets hemsida http://www.ananke.org
Där jag rekommenderar att ocd sjuka tittar in och läser lite det har hjälpt mig mycket på min väg till friskhet.

Jag skulle kunna skriva en bok eller rättare sagt en hel upplaga om OCD men det lämnar ja åt dom som har intresse för det ananke är en bra början på väg mot hjälpen KBT är den rätta behandlingen mot OCD.

Hoppas jag hjälpt eller gett svar till några när ni läst denna artikel får väl be redaktionen granska texten först :)