Sjukligt smal – Vårt nya ideal?

Likt Hitler förvrängde den tyska befolkningens hjärnor, har media med sin starka röst byggt upp ett samhälle där vi förvränger våra kroppar. Utan att vi vet om det, pumpas det konstant in bilder och idéer om fulländade, modifierade kroppar i våra hjärnor om vad som är standard för ett normalt och vackert utseende. När jag var sju år fick min syster sjukdomen Anorexi. Vad som orsakar detta hemska lidande är olika från person till person, men till grund och botten så är det de...

Likt Hitler förvrängde den tyska befolkningens hjärnor, har media med sin starka röst byggt upp ett samhälle där vi förvränger våra kroppar. Utan att vi vet om det, pumpas det konstant in bilder och idéer om fulländade, modifierade kroppar i våra hjärnor om vad som är standard för ett normalt och vackert utseende.

När jag var sju år fick min syster sjukdomen Anorexi. Vad som orsakar detta hemska lidande är olika från person till person, men till grund och botten så är det dessa modeller, dessa söndersvälta ”människor”, som ger var hundrade kvinna ett rent helvete. De får oss att tro att med ett par fylliga tuttar och en bastant häck, kommer vi aldrig att bli accepterade eller en dag få ett förhållande. Varför skulle mullighet var något vedervärdigt? Hur kan runda, välformade kroppsdelar anses som oattraktivt? Varför har vi bestämt oss för att vår ideal ska vara den samma som den sladdriga daggmaskens?För ett tag sedan såg jag ett program på Discovery som tog upp just detta. Istället för att dra upp de vanliga anledningarna som media och idealen såg de det hela från ett vetenskapligt perspektiv. Där fick man se experiment om hur mäns hjärnor fungerade kring just detta ämne. Och faktiskt, vare sig man väljer att tro på det eller inte, så var de det smala, storbystadde kvinnorna med rätt anlag och kroppsform som de ansåg mest attraktiva. Vilken överraskning... I varje fall, anledningen var att de som hade just detta utseende, var bäst anpassande för barnafödande. De hade det bästa utgångsläget och förmånerna, så att barnet skulle bli välskapt och få en god, fungerande kropp. Den eviga strävan efter den ultimata kroppen hade just fått en förklaring, men till vilken nytta? Silikontuttar och fettsugningen skiter väl bebisen fullständigt i.

Av denna en gång så praktiska utsållning, som var för att hålla människosläktet starkt och friskt, långt innan kejsarsnitt och doktorer fanns, finns idag bara elände kvar. En modern sjukdom som rubbar hela kroppsuppfattningen. Permanent. Anorexi är en kronisk sjukdom, som man dock kan lära sig att ta kontrollen över. Bestämma sig för att man är vacker. Bestämma sig att man för att man får äta. Se världen från de ögon man en gång gjorde, långt innan man började räkna kalorier och stoppa fingrarna i halsen.

Dock ska jag till er, som fortfarande har planer på att förbättra och bygga om era kroppar, ge dessa fullt fungerande och effektiva bantningstips.

#1. Amputera bort stora onödiga kroppsdelar som t.ex benen, armar, hjärna
#2. Fettsug dig själv med dammsugaren (en gammal beprövad klassiker)
#3. Torktumla dig själv så du svettas bort några kilon
#4. Lev på lavemang

Men du skall veta att enligt mig, så är alla så otroligt vackra och välskapta, med sina egna och unika kroppar, fulländade av perfektion, som vi förfogar och tar hand om och gör det bästa utav. Ty det vackraste på en människa, är ändå den blossande personligheten, det klingande skrattet och vad som finns innanför alla de där lagren av kebabpizza.

”Detta är något jag aldrig ens skulle önska min värsta fiende”
- Marlene Hagblad, sin syster