Stressa Ner-krönikan: Det är okej att julstressa

Stress är inte farligt. Gå på alla julkalas du blir bjuden på, plugga som bara den till proven, träffa vänner och familj, spring benen av dig för att hinna med julklappsinköpen och tacka ja till den där roliga midvinterfesten. För att vara ärliga tror vi inte att det spelar så stor roll om vi försöker påminna dig om att ta det lugnt innan jul, för det är nästan omöjligt om man har skola, kompisar, träning och en massa andra aktiviteter dessutom. Men! Stress kan bli farligt om...

Stress är inte farligt. Gå på alla julkalas du blir bjuden på, plugga som bara den till proven, träffa vänner och familj, spring benen av dig för att hinna med julklappsinköpen och tacka ja till den där roliga midvinterfesten.

För att vara ärliga tror vi inte att det spelar så stor roll om vi försöker påminna dig om att ta det lugnt innan jul, för det är nästan omöjligt om man har skola, kompisar, träning och en massa andra aktiviteter dessutom.

Men!

Stress kan bli farligt om du inte pausar. Lägg därför in minst två helt tomma dagar i kalendern efter julafton. Boka in dem redan nu, innan du är så uppe i varv att du börjar fundera på hur mycket du ska göra under jullovet.

Dessa tomma dagar ska vara rena slappedagar, utan måsten. Gå en promenad, se en bra film eller mys med din familj eller allra bästa kompis. Ju mer du stressat i december, desto mer tid behöver du för att ta hand om dig själv.

Med stressen är det nämligen så att vi behöver omväxling. Vi kan inte stressa jämt och må bra, men har vi inget att göra blir livet långtråkigt. Vi behöver både aktivitet och vila. Så glöm inte att pausa!

– Mette Bohlin och Eva Robild, Stressaner.se.

Hälsokonsulten Mette Bohlin och journalisten Eva Robild har specialiserat sig på stresshantering och tillsammans har de skrivit flera böcker i ämnet. Bland annat "Tonårsboken", som tar upp det mesta som rör tonårslivet – som pubertet, skola, sex och vikt. I boken ger de dessutom tips på hur du kan hantera stress i olika situationer.

Läs även vår intervju med Mette och Eva, för tips om hur du blir mindre stressad!