Varför läsa matematik?

Man kan undra varför matematik anses vara så viktigt. Jag skulle vilja jämföra det med musik; att förstå matematik är lite som att kunna läsa noter. Det hjälper en att producera musik oavsett instrument. På samma sätt är matematiken ett slags redskap som är till stor nytta inom väldigt många områden: ekonomi, biologi, fysik och inte minst datalogi. Precis som med noterna så kan man inte spela bara för att man kan noter, man måste även öva på själva instrumentet. Så matema...

Man kan undra varför matematik anses vara så viktigt. Jag skulle vilja jämföra det med musik; att förstå matematik är lite som att kunna läsa noter. Det hjälper en att producera musik oavsett instrument. På samma sätt är matematiken ett slags redskap som är till stor nytta inom väldigt många områden: ekonomi, biologi, fysik och inte minst datalogi.Precis som med noterna så kan man inte spela bara för att man kan noter, man måste även öva på själva instrumentet. Så matematik är egentligen nyttigt först när man kombinerar det med något annat ämne. Det kan vara en av anledningarna till varför många undrar vad matematiker sysslar med, förutom att forska fram ny matematik och försöka övertyga andra om att matematik är bra. Egentligen är det inte långt från sanningen; en matematiker som inte kan något annat ämne har man egentligen inte så mycket nytta av i vardagslivet.

Men de som använder matematik som ett verktyg har vi nytta av i allra högsta grad; bakom alla digitala specialeffekter vi ser på film sitter en matematikkunnig som designat programmet. Att beskriva rök och vätska på ett realistiskt sätt och få datorn att rita upp detta är ett mycket svårare matematiskt problem än man kan tro.

Om man lämnar den digitala världen så kan man vända sig till banken, där komplicerade teorier ligger bakom priserna på optioner och försäkringar. För att inte tala om alla konstruktioner byggda av civilingenjörer.

Att vara duktig i matematik är aldrig en nackdel. Man är väldigt attraktiv på arbetsmarknaden och jag har mer än en gång blivit uppringd och erbjuden jobb som jag själv inte sökt, vilket bland annat givit ett perfekt sommarjobb på MATH.se.

Men matematik påverkar en även lite som person; man blir bättre på att analysera problem och på ett systematiskt sätt hitta en lösning. En matematiker är en slags professionell problemlösare.

Sist men inte minst så är matematik sexigt; det är av den anledningen som det inte finns ett nobelpris i matematik. Den svenska matematikern Gösta Mittag-Leffler charmade nämligen till sig Alfred Nobels flickvän.