Frossa i choklad

Chocolate Cookies Ingredienser: 2 ägg2,5 dl socker1,5 dl vetemjöl½ msk vaniljsocker3-5 msk kakao (efter egen smak)5-10 st Dumle Detta recept är i princip ett kladdkaksrecept med tillsatt Dumle. Sätt ugnen på 175 grader. Ta en form och smöra och bröda den. Ta fram en lagom stor bunke. Smält smöret och låt det svalna tills det blir fingervarmt. Häll därefter ner det i bunken. Häll ner sockret och blanda ihop. Använd inte en elvisp utan blanda alltid för hand och försiktigt när du...

Chocolate Cookies

Ingredienser:
100 gram rumsvarmt (halvsmält) margarin
1dl brun farin
½ tsk vaniljsocker
3-6 msk Oboy (variera efter smak)
En liten nypa salt
100 gram blockchoklad
80 gram hasselnötter


Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smöret i en lagom stor bunke. Häll i brun farinet och ägget och vispa till en porös smet med en elvisp. Häll ner mjölet, Oboyen, saltet och bakpulvret i en shaker och skaka ingredienserna så att de blandar sig (om du inte har en shaker kan du blanda ihop allt i en liten skål eller dylikt). Häll därefter ner torringredienserna i smeten och vispa ihop.
När smeten är färdigvispad lägger du bunken åt sidan och tar fram blockchokladen och nötterna. Krossa båda till lämplig storlek och blanda ner de båda i smeten för hand.

Ta fram ett bakpapper och två stycken matskedar att skopa upp och forma smeten med. Det du gör nu är att ta upp lite smet med den ena skeden och skrapa av den på bakpappret med den andra skeden. Skedarna är också bra att ha ifall man vill ändra eller flytta på smeten när den väl har hamnat på bakpappret.

För en normalstor kaka räcker ungefär en matsked, ifall du vill ha större är det bara att öka mängden smet. Tänk dock på utrymmet eftersom denna smeten kommer att breda ut sig en del när den väl är i ugnen. Ifall du vill helgardera dig eller inte orkar vara petig kan du alltid använda bullformar och göra lite mindre kakor, kom bara ihåg att inte göra de för tjocka.

Hur du än har valt att göra så lägger du bakpappret eller formarna på ett galler som du lägger i mitten av ugnen och låter kakorna gräddas i ca 10-12 minuter. Ta sedan ut kakorna och låt de svalna i en kvart. Ifall du har lyckats så ska kakorna gå att ta upp utan problem och vara smått smuliga längst kanterna.

Det går givetvis bra att experimentera med ingredienserna. Pröva t.ex. att byta ut chokladen mot smarties, Daim, vit choklad och jordgubbar, eller något annat som kan tänkas smaka.

Chokladsås / Chokladkolor

Ingredienser:
50 gram flytande eller smält smör
1,5 dl mjölk
Lite mindre än 1 dl socker
1,5-2 matskedar kakao (efter egen smak)
½ msk vaniljsocker


Värm upp spisen till relativt hög värme. Ta en kastrull och häll ner och blanda mjölken och kakaon i etapper. Tillsätt sockret, vaniljsockret och smöret och rör om. Lägg kastrullen på plattan och låt det koka upp. Smöret kommer snart att blanda sig (prickarna på ytan försvinner) och i ungefär samma veva kommer såsens smak att jämnas ut.
Därefter är det i princip upp till dig själv hur länge du vill fortsätta koka såsen. Ju längre du kokar den desto trögare kommer den bli (men ifall du kokar den för länge så blir den till kola!). En rekommenderad koktid ligger på ungefär 15 minuter.
Tänk på att såsen stelnar något efter att den har svalnat. När den tillagas kan den alltså uppfattas som lite mer rinnig än vad den egentligen kommer att bli.

Ifall du nu vill ha chokladkolor istället för chokladsås häller du i lite honung (timjan-baserad honung rekommenderas dock inte. Låt såsen koka tills den börjar se tjock ut. Utför sedan med jämna mellanrum vattenprov på lite av kolan. Detta gör du genom att fylla ett genomskinligt glas med kallt vatten för att sedan hälla ner några droppar kola i det. Fiska upp kolan och känn och smaka på den. När den har fått en önskad tjocklek lyfter du av kastrullen från plattan.

Låt kastrullens innehåll svalna något och häll sedan ut det över ett bakplåtspapper och jämna ut smeten så den blir ca 1-2 cm tjock. Ta därefter en kniv och kär fåror i ett rutmönster över smeten. Vänta tills den har stelnat och skär upp kolan efter rutmönstret. Slå in i bakpapper eller dylikt och kolan är klar.

Dumlekaka

Ingredienser:

2 ägg
2,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
½ msk vaniljsocker
3-5 msk kakao (efter egen smak)
5-10 st Dumle


Detta recept är i princip ett kladdkaksrecept med tillsatt Dumle. Sätt ugnen på 175 grader. Ta en form och smöra och bröda den. Ta fram en lagom stor bunke. Smält smöret och låt det svalna tills det blir fingervarmt. Häll därefter ner det i bunken.

Häll ner sockret och blanda ihop. Använd inte en elvisp utan blanda alltid för hand och försiktigt när du gör kladdkakor eller liknande. Blanda ihop de resterande torringredienserna i en skål eller shaker och häll ner i bunken och blanda ihop med resten av smeten. Ta sedan fram en lämplig mängd Dumle (helst utan papper) och skär godisbitarna i lagom stora bitar (variera efter egen smak). Blanda sedan ihop Dumlen med resten av smeten och häll ner bunkens innehåll i den förberedda formen.

Grädda i ca 15-20 minuter, det varierar något beroende på ugn.
Servera gärna med en klick vaniljglass eller grädde.