"Hur kan jag göra för att uppskatta mig själv mer?"

Lasse Gustavsson var bara 24 år när han råkade ut för en brandolycka som kom att förändra hans liv. Alltid när jag läser om folk som varit med om olika fruktansvärda trauman får jag så dåligt samvete över att jag själv mår dåligt över små skitproblem som en dålig hårdag eller att jag har en finne på näsan. Men sen bara nästa dag så är det likadant igen. Hur kan jag göra för att uppskatta mig själv mer och bli mer bekväm trots mina små ”brister”? – Du kan bara ...

Lasse Gustavsson var bara 24 år när han råkade ut för en brandolycka som kom att förändra hans liv.

Alltid när jag läser om folk som varit med om olika fruktansvärda trauman får jag så dåligt samvete över att jag själv mår dåligt över små skitproblem som en dålig hårdag eller att jag har en finne på näsan. Men sen bara nästa dag så är det likadant igen. Hur kan jag göra för att uppskatta mig själv mer och bli mer bekväm trots mina små ”brister”?

– Du kan bara tänka en tanke åt gången, så lär dig att fokusera på det som känns bra just idag, Jag minns att jag också kunde jobba ner mig själv i tonåren, men efter brännskadan kändes nästan en finne på ryggen som ett glatt friskhetstecken och framförallt så märkte jag att mina vänner gillade mig, trots mina skador och så klart, mina finnar. Hur skulle det vara och vad skulle du vilja göra idag om du inte hade haft några finnar? Gör det ändå!!

-----


Fanns det vänner/kära som tog avstånd från dig efter olyckan, på grund av ditt utseende?

– Ja, en del ytliga vänner vågade inte möta mig efteråt. I måndags mötte jag en man på en föreläsning som inte vågat möta mig på 30 år! Men nu vågade han äntligen. Han var glad och lättad när vi skildes åt. Men fatta, 30 år!!

-----


Finns det dagar då du måste "starta om" tankesystemet för att inte börja må riktigt dåligt?

– Inte så ofta nu för tiden, men i början var det viktigt att inte fastna i en negativ tankespiral.

-----


Först och främst vill jag säga att jag beundrar dig något enormt! Vilken styrka du har, att ha gått igenom en så tuff period, men ändå blivit så stark av det! Du är verkligen någon att se upp till!

Hur hittar man tillbaka meningen med livet när man går igenom en svår situation i livet?


– I och med att jag möttes av så mycket kärlek efter olyckan, så förstod jag meningen med livet på ett annat sätt, eller med ett annat djup. En mening med livet är att visa uppskattning för varann, Mina ägodelar blev inte så viktiga för mig, men relationer kändes väldigt meningsfulla. Jag behövdes för andra, och jag behövde dem.

-----


Jag och min mamma har en väldig dålig relation. Hon blir alltid så sur över minsta lilla sak, som att jag har stökigt på mitt rum. Hon kan verkligen bli rasande. Jag är väl också ganska hetsig i humöret och så och jag förstår att hon blir sur på mig ibland men samtidigt vill jag kunna umgås med min mamma. Har du några tips på hur vi kan förbättra vår relation?

– Ja det har jag. Prata med din mamma om att ni måste respektera varandra. Om ditt rum är ditt rum, så tycker jag att du ska få bestämma hur det är där. Men gemensamma rum såsom kök och vardagsrum, etc. Där måste ni kunna komma överens om en gemensam nivå på hur det ska se ut. Det är ju synd om det måste hända något allvarligt för att ni ska förstå att ni är viktiga för varandra. Har ni något gott eller roligt att se fram emot, du och din mamma. Resa, fest, film eller så?

-----


Hur kändes det att titta dig själv i spegeln efter olyckan?

– Det var jättehemskt, jag kände bara igen mina ögon. Och dom var väldigt rädda…

-----


Jag har ofta ångest och oroar mig för att få cancer eller vara med om en svår bilolycka eller något annat otäckt. Det upptar en stor del av mina dagar och jag drömmer mardrömmar om det på nätterna. Finns det något sätt jag kan ändra mina tankar?

– Det finns många sätt att ändra sina tankar. Än så länge så har ju inte det hänt, eller hur. Så ös på! Gör det du verkligen vill. Idag har du ju chansen. Du kan också ta hjälp av någon som jobbar med den här typen av problem. Kurator, psykolog, eller liknande. Ofta hjälper det långt att bara få prata med någon som är van vid den här typen av samtal.

-----


Har det hänt att du fått elaka kommentarer och påhopp på grund av ditt utseende?

– Ja det har hänt. Särskilt på krogen där folk är fulla. (Fula).

-----


Finns det egentligen någon mening med livet? Oftast känns det som att allt är skit. Mina föräldrar hatar mig, jag har inga vänner och jag skär mig själv. När jag hör om andra som har det sämre så mår jag bara ännu dåligare eftersom jag får massa skuldkänslor. Det känns som att livet inte är värt något.

– Det finns en mening med livet. Men vad som är meningen med ens liv vet man sällan från början, utan det får man komma på efterhand. Alla har någon form av personlig egenskap, talang eller intresse. Ett utveckla det ger ofta en känsla av mening. Kan du sen hitta ett område där dessa kvaliteter är till glädje eller nytta för andra, brukar det fördjupa känslan av mening.

När du kommit över ditt självskadebeteende, kommer du kanske att kunna hjälpa andra som sitter fast i samma problem. Kanhända förstår du dem på ett sätt som andra inte gör. Det skulle du förmodligen också uppleva som meningsfullt.

-----


Jag har väldigt dåligt självförtroende. Jag gillar att sjunga och skulle gärna vilja bli artist, men jag vågar inte stå på scen för jag är rädd att folk ska tycka att jag är ful och dålig. Hur ska jag få bättre självförtroende?

– Det kommer alltid att finnas människor som tycker att du är både ful och dålig.
Jag möter det med. Men jag vill fortsätta att jobba som föreläsare inför stora grupper. Så jag fokuserar på min egen drivkraft, lusten, glädjen och att det känns rätt gentemot mig själv. Å du, de allra flesta kommer att tycka att du är fin och sjunger bra, och dom kommer att applådera dig för din sång. Fokusera på det och ditt självförtroende kommer att växa. Forsätt träna och ta det i små steg, men håll fast i ditt långsiktiga mål

-----


Klicka här för att läsa vår intervju med Lasse!