Tre goda julbak-recept

Julmuffins med pepparkakssmak täckta av vit chokladfrosting När jag läste Angelicas muffinsrecept blev jag så akut sugen att sprang till en kompis för att prova. Nedan kan ni se bilderna. // Erik Nahlén Ca 12 st Muffinssmet:3 st ägg2 ½ dl strösocker1 tsk vaniljsocker50 g smör3 tsk pepparkakskrydda1 dl gräddfil3 ½ dl vetemjöl2 tsk bakpulver3 msk kakao1 nypa salt100 g mörk 70 % choklad Frosting:200 g vit choklad200 g Philadelphia-ost Här är en del av ingredienserna. 1. Börja med a...

Julmuffins med pepparkakssmak täckta av vit chokladfrosting

När jag läste Angelicas muffinsrecept blev jag så akut sugen att sprang till en kompis för att prova. Nedan kan ni se bilderna. // Erik Nahlén

Ca 12 st

Muffinssmet:
3 st ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
3 tsk pepparkakskrydda
1 dl gräddfil
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk 70 % choklad

Frosting:
200 g vit choklad
200 g Philadelphia-ost

Här är en del av ingredienserna.


1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

2. Vispa äggen, sockret och vaniljsockret så att det blir vitt och pösigt.

Så här ser det ut innan man vispar.
Så här ser det ut innan man vispar.


Och så här ser det ut under tiden.
Och så här ser det ut under tiden.


3. Smält smöret i mikrovågsugnen eller i en kastrull, tillsätt pepparkakskryddan och blanda med äggsmeten. Häll i gräddfil.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en tallrik. Blanda med smeten.

Om man blandar vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en bunke kan det så här fantastiskt ut.
Om man blandar vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en bunke kan det så här fantastiskt ut.


5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Rör ner chokladen i smeten.

I detta kritiska moment får man se till att inget vatten kommer ner i chokladen.


6. Placera ut pappersformar i en plåt och fyll formarna till 3/4 med smeten.

Blir man inte sugen? (På muffinsen alltså.)
Blir man inte sugen? (På muffinsen alltså.)


7. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

8. Medans du väntar på att muffinsen ska grädda kan du göra frostingen. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad, låt svalna lite. Blanda sedan med philadephia-osten. Ställ in i kylen och låt den svalna.

9. Bred frostingen på muffinsen. Om du vill kan du garnera med non-stop, strössel, bär eller silverkulor.

Nu hade vi inte tillgång till vit choklad, och då blir det så här istället.
Nu hade vi inte tillgång till vit choklad, och då blir det så här istället.


Och då var det klart.
Och då var det klart.


Saffransscones

4 portioner

9 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 1/2 msk bakpulver
75 g margarin
3 msk vit sirap
½ g saffran
4 dl mjölk

1. Sätt ugnen på 250°.

2. Blanda vetemjölet, saltet och bakpulvret i en skål.

3. Fördela det rumsvarma fettet i mjölblandningen med fingertopparna, häll i sirapen.

4. Värm lite av mjölken och lös upp saffranet i den.

5. Häll i mjölet tillsammans med resten av mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg

6. Dela degen i två bitar.

7. Forma till runda bullar, lägg dem på smorda plåtar och klappa ut dem till ca 1 1/2 cm tjocka kakor. Nagga dem med en gaffel och skär ett kryss tvärs över med skarp kniv halvvägs igenom bullarna så att de sedan är lätta att bryta i bitar.

8. Grädda sconsen mitt i ugnen tills de har fått fin färg, i ca 10-12 minuter.

9. Låt dem svalna lite och bryt dem sedan i bitar. Servera varma med valfritt pålägg.

Chokladkola

4 dl socker
2 ½ msk sirap
4 dl grädde
4 msk kakao
2 msk smör

Blanda allt utom smör i en tjockbottnad gryta. Låt det koka sakta, rör ibland tills dess att kolan är lagom hård och seg. Ta bort grytan från värmen och häll upp på en välsmord plåt eller form. Skär kolan i fyrkantiga bitar och förpacka i smörpapper eller kolapapper när den har svalnat.