Varva ner med en antistress-app

TEST Stress är en del av livet. Många gånger är det positivt och får oss att agera snabbt, men är stressnivån för stor och utdragen kan det bli ett problem. Ungdomar.se har testat fem antistress-appar för att ta reda på om de hjälper!

I grunden är stress en naturlig reaktion som höjer människans adrenalinnivå och som förr i tiden gjorde oss redo att exempelvis fly när vi blev jagade av djur. Även om stress oftast associeras med ohälsa är det långt ifrån alltid som det förhåller sig på det viset. Tillfällig stress skärper våra sinnen och gör att vi får saker gjorda. Dessutom tål människan ganska mycket stress. Däremot är det ohälsosamt att leva med höga nivåer av stresshormoner i kroppen under lång tid, utan möjlighet till återhämtning. 

På Google Play och i Appstore finns flera olika antistress-appar. Jag tog mig en närmare titt på några kostnadsfria alternativ!


Nature Melodies

Tid: Beror på hur länge du vill lyssna eftersom appen endast går ut på att ta del av olika ljud från naturen.

De avslappnande ljuden gör att du reducerar stressnivån i kroppen och får lättare att somna, enligt appen. Först väljer du det naturljud som du gillar. Anpassa sedan volymen efter det ljud som du väljer. Slut ögonen och lyssna.

Den här appen är perfekt om du ska meditera eller förbereda kropp och själ för meditationsövningar. Den är också bra om du är uppe i varv och snabbt behöver lugna kroppen och finna balans. Däremot tycker inte jag att den fungerar särskilt effektivt innan jag ska sova. Vissa ljud (som åskdunder) får mig inte särskilt lugn, snarare tvärtom. "Ocean relaxing surf", "Bird song", "Crickets and water" och "Soothing rain" är mina favoriter. Denna app testar du med fördel i ett svalt och mörkt rum.

Betyg: 2/5


Breathe2relax

Tid: Omkring 5 minuter.

Breathe2relax är en andningsapp. Till att börja med kan du ta del av en video som visar hur du andas genom magen. Du följer instruktionerna som guidar dig genom andningsprocessen. Grafiken på mobilens display visar i vilket tempo du ska andas. Genom bättre syresättning reduceras kroppens stressnivå. Före och efter övningen uppskattar du din stressnivå.

Jag gillar det pedagogiska upplägget. Det är väldigt lätt att förstå sig på appen och övningarna är simpla, vilket gör att jag faktiskt kan fokusera på det som appen går ut på – att slappna av och andas lugnt. Övningen går relativt snabbt att genomföra och jag känner mig mindre stressad. Detta är en perfekt övning att göra då du jobbar eller pluggar och behöver ett kort avkopplande break.

Betyg: 5/5


DP-stress light

Tid: Själva andningsövningen pågår i 60 sekunder.

En svensk antistress-app som lär dig att andas djupt och hantera stress, för en lugnare och mer harmonisk tillvaro. Inledningsvis kan du läsa om vikten av att höja din medvetenhet i nuet. Genom att andas djupt blir du fysiskt lugnare, enligt appen. Därefter startar du andningsövningen som pågår i 60 sekunder. Du klickar på startknappen och följer animationen (när animationen växer drar du in luft, när den minskas andas du ut). Andas genom näsan.

DP-stress är även den en enkel och lättförståelig app. Visst hjälper den mig att andas lugnare, att följa animationen medan jag andas gör det lättare att fokusera. Däremot saknar jag ljud. Lite väl simpel men visst uppfyller den sitt syfte. Appen är ett bra stöd i den vardagliga stressen, eftersom övningen är kort är det lätt att få tid till att genomföra momentet.

Betyg: 3/5


Stress Tracker

Tid: Några minuter per tillfälle.

Stress Tracker spårar din stressnivå, sinnesstämning, orsaker som utlöser stressen, symtom och livsstil. Det här är som en dagbok. Du lägger själv till din stressnivå mellan ett och tio, när du har gjort det ska du också lägga till stressfaktor och symtom. Du fyller också i hur du känner dig (som glad, irriterad eller arg) och gör egna anteckningar. Efter ett tag har du en hel historia över hur stressad du har varit. Meningen är att du ska identifiera hur och varför din stress uppkommer. Det finns också massor av antistress-tips.

Jag gillar själva idén med stress-dagboken och överblicken som den ger mig. Det tar inte lång tid, vilket är ett plus. Det som däremot är krångligt är att jag hela tiden måste komma ihåg att anteckna i appen. Jag skulle ha gett den en femma men den har dock en del tekniska problem. Dels är den inte anpassad för iPhone 5. Och hur mycket jag än trixade med appen lyckades åtminstone inte jag lägga till egna källor och symtom. Därför sänker jag den till en fyra.

Betyg: 4/5


Relax Melodies – lightversion

Tid: Olika. Du bör åtminstone avsätta ett antal minuter.

Den här appen ger dig möjlighet att slappna av och lindra stress genom att lyssna på avkopplande ljud. Du kan anpassa ljuden efter egen smak. För varje enskilt ljud kan du höja och sänka efter vad du anser är mest avslappnande för dig. Appen innehåller inga vidare instruktioner utan övningen handlar endast om att ta in ljuden.

Den var okej och effektiv att använda innan ett yogapass. Den är lätt att använda och finurligt gjord, då jag själva kan mixa och välja vilka ljud jag vill lyssna på, alltså lite mer avancerad än den första appen som jag testade. Slutsatsen är dock att jag föredrar rena andningsövningar framför relaxmusik.

Betyg: 3/5


Varningstecken – när stressen har gått för långt.
– Den påverkar din sömn.
– Du känner att den påverkar ditt humör, du blir – ofta arg eller irriterad.
– Du får huvudvärk och/eller magont.
– Du känner dåligt samvete så fort du vilar eller upplever att det är svårt att säga nej till saker som du inte vill göra.

Här kan du som upplever mycket stress/ångest/oro uppsöka hjälp:
– Ungdomsmottagningen (på din hemort) – umo.se
– Kurator/sjuksköterska på din skola.– Barn – och ungdomspsykiatrin (BUP) – bup.se

På Kom igen!-sajten kan du läsa mycket mer om vad stress är och hur den påverkar oss!

Har du tips på någon annan app, eller egna knep för att stressa ner? Dela med dig i kommentarsfältet!

1 Kommentarer

  1. Varför inte prova en på svenska! Appen heter Stressa Ner och är helt underbar. Massor med info och sköna övningar.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.