Bokrecension: Panikångest & depression

RECENSION Kan man bli fri från panikångest? Varför blir man deprimerad? Hur funkar KBT-terapi? Allt det, och mycket mer, får du svar på i den nya förträffliga boken Panikångest & depression!

När jag var i femtonårsåldern mådde jag ganska dåligt. Jag var rätt bra på att dölja det för min omgivning – istället för att jag säga att jag var deppig skyllde jag min nedstämdhet och dåliga humör på förkylningar, träningsvärk, sömnbrist, .... ja, vad som helst egentligen. Jag hittade alltid på någon vit lögn för att slippa följa med kompisarna på fest och jag skolkade bara precis lagom mycket för att inte förlora studiebidraget.

Depressionen gick så småningom över. Jag tog studenten, blev förälskad, började plugga på högskola, stack iväg på utbytesstudier i USA, levde loppan och trodde att livet var frid och fröjd igen. Men så plötsligt en dag hände något: jag fick hjärtklappning, svårt att andas, overklighetskänslor och för några fruktansvärda minuter (som kändes som flera timmar) var jag övertygad om att jag skulle dö.

Fram tills dess hade jag knappt koll på vad en panikångestattack egentligen var för något. I min värld var det förknippat med galenskap, låsta mentalsjukhus och en dreglande Jack Nicholson i Gökboet.

Det tog ganska lång tid, över ett halvår, och nästan tio attacker till innan jag sökte hjälp. En stor orsak till att det dröjde så länge var för att jag skämdes. Jag var rädd för vad andra skulle tycka om mig och jag var rädd för att inte bli tagen på allvar. Till sist tog jag ändå mod till mig, kontaktade vården och började i KBT-terapi.

KBT, eller kognitiv beteendeterapi som det heter, är en terapiform som går ut på att förändra sitt beteende och hur man uppfattar sig själv. Tillsammans med terapeuten fick jag utsätta mig för obehagliga situationer för att lära mig att panikångest är fullkomligt ofarligt, jag fick konkreta övningar som jag kunde göra hemma, bland annat andningsövningar, och sedan dess har jag inte haft några fler attacker.

Christian Dahlström har en liknande historia, om än lite allvarligare, och har nu skrivit en bok där han svarar på de vanligaste frågorna om just panikångest och depressioner. Christian är inte läkare, inte terapeut, inte forskare. Bara en helt vanlig kille som mått dåligt, som fortfarande mår dåligt ibland, och som tycker det är för jävligt att det än idag finns så mycket okunskap och fördomar kring psykisk ohälsa.

I Panikångest & depression – frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar besvarar han frågor som “Varför får man panikångest?”, “Hur känns det att vara deprimerad?” och “Vad är bipolär sjukdom?”. Han listar även ett gäng kändisar som är öppna med att de har, eller har haft, panikångest och depressioner.

Boken har visserligen inte ungdomar som huvudmålgrupp, och den innehåller en del svåra ord, men för det mesta undviker Christian knepiga formuleringar och förklarar så att vem som helst kan förstå.

Panikångest & depression är en förträfflig bok som alla borde läsa, oavsett om du själv är drabbad av psykisk ohälsa eller inte. Det är precis den typ av bok som behövs för att minska rädslan för psykiska sjukdomar och sopa undan gamla dammiga fördomar. Men det allra viktigaste är att den visar dig som mår dåligt att du inte är konstig, att det finns hjälp att få och att det faktiskt går att bli frisk!


Det enda egentliga minuset med boken är att jag önskar att den hade släppts redan för tio år sedan, men det är ju å andra sidan inte Christians fel.


Förutom författare är Christian Dahlström även en av programledarna för populära Psykpodden – en podcast där det snackas om psykisk ohälsa på ett intressant och avdramatiserande sätt. Läs mer och lyssna på podden på vadardepression.se.

Foto: Sara MacKey


Tillsammans med Föreningen Tilia och Fryshusets Nätvandrare driver vi på Ungdomar.se just nu en kampanj som heter #psynligt, som går ut på att krossa skam och fördomar och visa att psykisk ohälsa har många olika ansikten. Läs mer om #psynligt här!

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.