Hälsosamma USA?

Som en motvikt till landets i övrigt knackiga rykte när det kommer till kost och träning har i alla fall Kalifornien – hemmaplan för alla topptrimmade Hollywoodkändisar – på senare år verkat utveckla en närmast överdrivet hälsosam livsstil. Tror du mig inte? Bara den förvandling jag upplevde under mitt som år som student i soliga Santa Barbara var en tydlig indikation om i vilken riktning trenden pekade. Även om Pepsiautomaterna fortfarande fanns utplacerade inom behagliga avst...

Som en motvikt till landets i övrigt knackiga rykte när det kommer till kost och träning har i alla fall Kalifornien – hemmaplan för alla topptrimmade Hollywoodkändisar – på senare år verkat utveckla en närmast överdrivet hälsosam livsstil.Tror du mig inte? Bara den förvandling jag upplevde under mitt som år som student i soliga Santa Barbara var en tydlig indikation om i vilken riktning trenden pekade. Även om Pepsiautomaterna fortfarande fanns utplacerade inom behagliga avstånd var det ändå det färgglada vitaminvattnet och färska fruktdrinkarna som successivt kom att dominera dryckesutbudet. Dessutom var det inga mindre än snabbmatshaken som fick göra plats för groddarna och morotsstängerna när de nya hälsocaféerna ploppade upp längs huvudgatorna likt svampar i skogen efter en fuktig svensk sommar. Plötsligt var det ställen som Natural Café som lockade den medvetna massan, och hos livsmedelskedjan Trader Joes, där man inte hittar en enda oekologisk vara, ringlade köerna långa.

Och eftersom amerikaner verkar ha svårt att göra saker med måtta (vi är väl alla bekanta med uttrycket ”super size” vid det här laget), var extra vitamintillskott och olika superpulver ofta ett självklart – och kostnadsfritt – tillägg i den redan antioxidantspäckade hallonsmoothien. Till och med självaste guvernör Arnold Schwarzenegger tröttnade på att se sina medborgare växa upp på baconburgare och pommes frites och hakade på hälsovågen. Som en del av en statlig kampanj för att bekämpa fetma har Schwarzenegger skrivit under en lagstiftning som förbjuder Kaliforniska skolor att servera läsk och skräpmat från och med 2009. Ytterligare en signatur ska garantera skolorna 18,2 miljoner dollar till frukt och grönt och sammantaget kommer staten då att ha landets tuffaste riktlinjer i kategorin.

Fascinerande? Åtminstone ett steg i rätt riktning. Eller tja, om man inte låtsas om alla nya förvirrande larmrapporter om att antioxidanter i överdos dödar, vill säga. Men inget kan väl någonsin bli FÖR nyttigt, eller?