”#psynligt är ett sätt att komma åt problemet”

Hej Christian Dahlström, författare och programledare för Psykpodden! Varför är du med i #psynligt?

– Jag tycker att det är ett bra sätt att göra psykisk ohälsa synligt, vilket ju också är tanken med kampanjen. Det behövs mycket opinionsbildande kring de här frågorna och #psynligt är ett sätt att komma åt problemet.

Berätta om Psykpodden, vad är det för något?
– Det är en podcast där jag och Rebecca Anserud pratar om psykisk ohälsa i alla dess former. Vi delar med oss av våra egna erfarenheter och intervjuar spännande människor som kan mycket om psykisk ohälsa. Den har på kort tid blivit väldigt populär så jag antar att det är någonting som många har saknat.

Du har skrivit en bok om panikångest och depression, som släpptes häromveckan. Vad är det viktigaste budskapet med boken?
– Det viktigaste budskapet är att det finns hjälp att få, även om det inte alltid känns eller verkar så. De som hamnar i depression till exempel är ofta dåligt rustade för att ta tag i sina problem, boken är ett sätt att försöka ge läsarna lite genvägar som jag hade velat ha när jag blev sjuk. En slags handbok kanske man kan säga.

Varför tror du att så få killar pratar öppet om sin psykiska ohälsa?
– Killar förväntas vara tuffa och klara sig själva, men många tjejer döljer sin psykiska ohälsa också. Det överordnade problemet är tabut i stort tror jag.

Hur gör du för att hantera din psykiska ohälsa? Har du några knep för att må bättre?
– Det viktigaste är att söka hjälp när man mår dåligt, det är ett tråkigt svar men det är verkligen viktigt. Sedan kan det vara bra att sova ordentligt, äta ordentligt, motionera och att undvika alkohol och droger. Men det är väldigt individuellt.

Foto: Sara MacKey

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.