Käka dig gladare!

För mycket flottig snabbmat gör dig fet. Det är ju ganska självklart. Men visste du att maten du käkar också påverkar hur du mår psykiskt? Och att det faktiskt går att äta sig glad?

Det låter kanske knasigt, men är helt sant! Forskare har upptäckt att bra kost med grönsaker, frukt, kött, fisk och nötter faktiskt kan motverka depression och ångest. Hur du mår påverkas nämligen inte bara av olika kluriga kemisubstanser som dopamin, noradrenalin och serotonin utan även av det du stoppar i munnen.

Den dieten som många äter idag, med pizza, snabbmat, godis och massa sockrig läsk ger ett ojämnare humör och större risk för depressioner.


– Egentligen är det inte så svårt, berättar Charlotte Erlanson-Albertsson, som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Fullvärdig, varierad, naturlig kost är det som gäller för att du ska må bra! Självklart slinker det ner snabbmat och halvfabrikat ibland, och det är lungt, men för mycket onyttigtheter påverkar både kropp och psyke negativt.

Så, vad ska du då äta för att må bättre? Här kommer ett gäng nyttiga mattips!

● Motverka depression: Ät fet fisk, som innehåller viktiga omega3-fetter. Minska också ner på mängden pasta för att få ett bättre humör. 

● Motverka migrän: Var försiktig med ost, choklad, friterad mat, läsk, citrusfrukter.

● Motverka koncentrationssvårigheter: Undvik konstgjorda tillsatser, färgämnen, socker och läsk. Konstgjord mat påverkar psyket mer än du kanske tror!

● Motverka ångest: Ät sådant som lugnar ner, eftersom ångest är en typ av oro. Fettrik kost kan vara bra, men undvik framför allt socker för det gör dig bara ännu mer orolig! 

● Motverka autism: Forskning visar att autism faktiskt kan lindras av att undvika mjölk, vete och kött. Detta är dock individuellt och gäller inte alla. Istället för mjölk kan du dricka havremjölk (havre innehåller protein som är snällare mot kroppen än vanlig komjölksprotein). Istället för vete kan du äta glutenfria produkter (exempelvis bovete och havregryn). Istället för kött kan du äta vitt kött, det vill säga fisk och fågel (det är det röda köttet som verkar vara mer sjukdomsframkallande).

VISSTE DU ATT?

Bara varannan 15-åring i Europa äter frukost varje dag! Och så lite som fyra procent äter en frukost som innehåller mat från alla de tre rekommenderade grupperna: frukt och grönsaker, bröd och müsli, och mjölk och ost.


Och varför är det här så viktigt då? Ptja, förutom att du får energi för att orka med dagen visar forskning att de som äter frukost varje dag har både mindre kroppsfett och bättre kondis – och, inte minst, att de löper mindre risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.Så det tycks faktiskt ligga något i uttrycket “Frukosten är dagens viktigaste mål”! 


Skriv en kommentar

Your email address will not be published.